in

Zwemmende vrouw op 10 kilometer van de kust gered uit de Noordzee

Een zwemmende vrouw, die in de problemen raakte, is vanochtend gered door een passerende zeilboot. De mensen op de boot zagen de vrouw in nood zwaaien. Ze bevond zich op zo’n 10 kilometer van de kust bij Wassenaar.

Hoe de vrouw zo ver in de Noordzee terecht is gekomen, is niet duidelijk. Ron Corstanje, woordvoerder bij de Kustwacht, vermoedt dat ze vanaf de kust is gezwommen en niet van een boot is geslagen. ,,Ze had geluk dat er toevallig een zeilboot langs voer.”

De twee zeilers op het jacht zagen een vrouw in de verte zwaaien, waarop ze meteen een noodsignaal verstuurden naar de Kustwacht. Ze voeren naar de vrouw toe en gooiden een boei naar haar. Het lukte de twee echter niet om de zwemster aan boord te hijsen. ,,Dat is behoorlijk zwaar om met twee man te doen. De boten van de reddingsbrigade hebben daar apparatuur voor.”

Lees ook  Hanny leeft in energiearmoede: 'Verwarming staat in de winter op 5 graden'

Vliegtuig
De gealarmeerde hulpdiensten rukten ondertussen groots uit. Zo werd een boot vanuit Scheveningen richting de plek gestuurd en ook een vliegtuigje werd ingezet om de zeilboot snel op te sporen. Ook werd er een zwemvest naar haar toegegooid. ,,Met de helikopter werd de vrouw uiteindelijk uit het water gehaald.”

Lees ook  Geen coronatoegangsbewijs nodig bij kerkbezoek

,,De vrouw was gelukkig aanspreekbaar, maar had wel onderkoelingsverschijnselen. Ze is voor controle naar een ziekenhuis gebracht”, zegt Corstanje. Een redding van een zwemmer zo ver op zee komt zelden voor, legt hij uit. ,,We vonden haar op zes nautische mijl uit de kust, dat is bijna tien kilometer.” Hoe het nu met de vrouw gaat, is nog onduidelijk.

Max Verstappen over zijn vader Jos in ziekenhuis: “Hij heeft me geholpen tot de coureur die ik nu ben”

Vrouw (34) achter kinderwagen in Den Bosch doodgestoken