in

Mogelijk langere kerstvakantie door enorme coronabesmettingen

Afgelopen week werden er bijna 9.500 nieuwe gevallen geteld onder kinderen tussen de 5 en 9 jaar. Dat is een stijging van 85 procent, bleek dinsdag uit de wekelijkse RIVM-cijfers. Bij kinderen boven de 10 jaar steeg het aantal positieve test met 76 procent. Onder baby’s en peuters tot en met 4 jaar nam het aantal vastgestelde besmettingen met 62 procent toe.

Maar liefst 120 scholen waren afgelopen periode een week dicht vanwege corona, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders. De helft van alle scholen in stuurde één of meer klassen naar huis. En dan is het snotterseizoen pas net begonnen. “Kinderen zijn virusfabriekjes en besmetten behalve elkaar ook volwassenen”, waarschuwt immunoloog Ger Rijkers in het AD.

Lees ook  Kabinet heeft besloten: vanaf zondag avondlockdown

‘Kijken wat mogelijk is’
Hij pleit er daarom voor om de kerstvakantie langer dan de huidige twee weken te maken. “Het langer dichthouden van basisscholen rond Kerst is een effectieve manier om het virus onder controle te houden”, zegt hij. Kinderarts en tevens OMT-lid Károly Illy “verwacht dat deze vraag komende weken zeker door het OMT besproken gaat worden”.

Lees ook  Net binnen: Déze extra coronamaatregelen kunnen we vrijdag tijdens de persconferentie verwachten

OMT-collega Marion Koopmans laat aan de de krant weten dat duidelijk is dat kinderen een behoorlijke bijdrage leveren aan de coronabesmettingen. “Er is flinke transmissie gaande.” Reden om de scholen straks langer dicht te houden? “Als we met het huidige pakket geen daling zouden zien, gaan we kijken wat er verder mogelijk is”, aldus de viroloog.

Grap loopt uit de hand: Zorgmedewerkers laten demente vrouw lijntje coke snuiven en filmen het

Dit is hoe koningin Maxima er zónder haar pruik uitziet