in

Zoontje (8): ‘Papa pakte me bij mijn benen en dipte me in zwembad, ik kreeg geen adem meer’

Een 44-jarige inwoner van Veenendaal wordt vervolgd omdat hij zijn zoontje (8) mishandelde en aan zijn benen vastpakte en onderdompelde in een zwembadje in de tuin.

De jongen raakte in ademnood. Bij zijn zusje (5) draaide de vader net zo lang aan haar lip tot ze bloedde.

Waar of niet waar? De verdachte zegt dat de aangifte van de mishandelingen een wraakactie van zijn ex is.

Het Veenendaalse meisje lacht. Het ziet er grappig uit op die zomerdag in 2019. Papa die haar grote broer bij zijn benen pakt, en in een opblaaszwembadje in hun tuin dipt.

Maar al snel ziet ze dat het allesbehalve een grap is. Ze raakt in paniek en schreeuwt om hulp. Haar broer hoort de kreten terwijl zijn hoofd onder water zit. Hij hapt naar adem. Denkt: het is dat ik een diploma heb anders kom ik hier nóóit meer uit.

Het zijn indringende passages uit een studioverhoor van broer en zus. Opgemaakt door gespecialiseerde verhoorders.

De details in het dossier zijn schokkend. Er wordt geschopt en geslagen. Gepest en getreiterd. Gegooid met de kinderen als ze niet goed luisteren, brutaal zijn of iets kapot maken.

Grof en agressief
Maar zijn de aantijgingen waar? De problemen beginnen als de man in 2019 zijn bestaan als taxichauffeur in Marokko opgeeft om naar Nederland te komen. Daar woont zijn ex met hun twee kinderen. Hij neemt zijn intrek op zolder.

Lees ook  Marco (53) redde een auto van vandalen en kreeg als dank een bierflesje in zijn oog: ‘Ik ben vooral verdrietig’

Vanaf daar staan de verklaringen van de vader en moeder – die ook nog drie kinderen uit een andere relatie heeft – haaks op elkaar.

Hij zegt de leuke vader te zijn die met hen naar McDonald’s gaat, naar de voetbalclub of een speeltuin.

Zij ziet vooral een ex-geliefde die kritiek heeft op haar manier van opvoeden, en een hardere hand voorstaat. Zoals hij in Marokko gewend was. Stoeien loopt al snel uit op grof en agressief gedrag.

”Ik had hen jaren niet gezien. Dan ga je toch niet slaan en schoppen, maar juist met hen spelen?”
– Verdachte

Hij wil haar het liefst aanklagen, zegt hij. Omdat ze hem al zijn rechten heeft ontnomen sinds hij naar Veenendaal kwam, en hem verbannen heeft naar de zolder.

,,Ik was niet eens verzekerd, ze wil me zwart maken. Waarom zou ik hen mishandelen? Ik had hen jaren niet gezien. Dan ga je toch niet slaan en schoppen, maar juist met hen spelen?

Die verklaringen bij het studioverhoor zijn niet hún verklaringen maar die van háár. Ze zijn loyaal naar hun moeder. Omdat ze mij niet goed kennen.’’

Irritaties botvieren
Het Openbaar Ministerie ziet op basis van getuigenverklaringen, informatie van de huisarts plus fysio, meldingen van school en de studioverhoren genoeg wettig en overtuigend bewijs om een taakstraf van 150 uur, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand te eisen.

Lees ook  Zelfgemaakte iglo van Neils en Erik kapotgestampt door politieagenten

Beide kinderen moeten een schadevergoeding van vijfhonderd en duizend euro krijgen als het aan het OM ligt.

,,Zijn onbehagen over de opvoeding en de taalbarrière leiden tot irritaties die hij botviert op twee jonge kinderen.

Ik tref een moeder die haar ex-man juist niet zwart wil maken, hun kinderen juist aanmoedigt om contact met vader te hebben. Ik heb geen twijfel over dit dossier.’’

De verdediging heeft die twijfels wel. Raadsman Van Schaik zegt: ,,Ik heb mijn cliënt streng ondervraagd.

Omdat ik weet dat er in landen rond de Middellandse Zee een schaamtecultuur heerst om te praten over dit soort zaken. Maar hij blijft bij zijn ontkennende verklaring.’’

Geluidsband
De verdachte schermt met een geluidsband waarop zijn ex zou zeggen dat ze boos is en hem daarom zwart wil maken. Maar die tape moet nog vertaald worden.

Over twee weken besluit de rechtbank of die opname alsnog aan het dossier toegevoegd wordt, en een uitspraak inzake de mishandelingen in de weg staat.

Is het antwoord bevestigend, dan wordt de zaak aangehouden voor nader onderzoek. Zo niet dan volgt een vonnis op 26 april.

Sanie (23) bezocht alle 173 McDrives van Nederland: ‘Heb honderden kipnuggets besteld’

Automobilist rijdt expres in op wielrenner die middelvinger naar hem opsteekt: jaar rijbewijs kwijt