in

Zoon die raadslid doodsloeg: ‘Hij haatte mij’

De zoon van het omgebrachte gemeenteraadslid Jack de Vlieger uit Sint-Michielsgestel zegt zijn vader gedood te hebben na een ruzie over zijn eetstoornis.

De fractievoorzitter voor de PvdA in de Brabantse gemeente werd vorig jaar augustus dood aangetroffen in zijn garage. Kort daarna werd zijn zoon aangehouden als verdachte.

Deze 22-jarige zoon bekende vandaag in de rechtbank in Den Bosch hevig geëmotioneerd hoe hij zijn vader thuis met een klauwhamer meerdere malen op zijn rug en hoofd had geslagen. Het OM verdenkt hem van moord dan wel doodslag.

‘Ik moest hem pijn doen’
“Vijf jaar lang heb ik op de rand van afgrond gestaan. Wat is er toch met me aan de hand? Hij haatte mij gewoon”, vertelde de verdachte met slaande vuisten op het verdachtenbankje.

“Ik moest hem pijn doen. Ik heb het vaak gedaan met woorden, maar dat lukte gewoon niet. Woorden gleden van hem af”, aldus de verdachte.

Hij legde in de rechtbank een uitgebreide bekentenis af over het doden van zijn dominante vader op 22 augustus vorig jaar.

Lees ook  Meerdere zwaargewonden door ongeval met spookrijder op A28

In tranen vertelde hij de rechters dat ze die dag opnieuw een conflict hadden over zijn eetstoornis. Zijn vader zou zijn zoon hebben toegesnauwd dat hij beter zelfmoord kon plegen.

Terwijl zijn vader de milieustraat bezocht, haalde zijn zoon Leander een hamer uit de garage. Aarzelend wachtte hij zijn vader op en deelde de eerste klap uit in de keuken.

“Ik was doodsbang. Ik wist het gewoon niet meer”, huilde de verdachte. Na de eerste klap volgde een moment van kortsluiting, hield de rechter hem voor.

Zelf zei hij daarover: “Hij keek mij nooit echt aan. Op dat moment keek hij me met wijd opengesperde ogen recht aan.”

‘Ik wilde vrij zijn, hij moest dood’
De zoon volgde zijn vader naar de garage en sloeg hem op zijn hoofd. “Ik wilde vrij zijn, hij moest dood. Ik ben met hem meegelopen naar de garage.”

Daar volgden nog meer klappen. Het slachtoffer zou zijn overleden door talrijke letsels aan het hoofd.

Hij had meerdere schedelbreuken, hersenletsel, ribbreuken en een klaplong. Ook was sprake van veel bloedverlies.

Lees ook  Poolse verdachte aanslag De Vries werd vorige week ook opgepakt voor dreigen met wapen

De verdachte lijdt onder meer aan borderline, een persoonlijkheidsstoornis. Door zijn stoornissen is het doden van zijn vader hem in verminderde mate toe te rekenen, concluderen zijn psychiater en psycholoog.

Hij kwam volgens hen na een relatiebreuk in een neerwaartse spiraal terecht en worstelde met zelfmoordgevoelens.

Jarenlang bouwde hij een hevige woede op en haat en angst. Dat nam pathologische vormen aan. De kans op herhaling achten de gedragskundigen klein.

Broer steunt hem
Tijdens de rechtszaak maakten familieleden van het slachtoffer en de verdachte gebruik van het spreekrecht.

“Ik zie mijn vader als de dader en Leander als slachtoffer”, zei zijn broer. “Het wordt tijd dat Leander hulp krijgt.”

Eis: 15 jaar cel
Het OM verdenkt de 22-jarige man van moord en eist vijftien jaar cel.

Van een opwelling was volgens de officier van justitie geen sprake. De verdachte ging volgens het OM planmatig te werk door de hamer uit de garage te halen en zijn vader op te wachten tot hij thuiskwam.

Celstraf voor ontvoering 14-jarige jongen na mislukte drugsdeal

Blindengeleidehond valt halfdood neer na vergiftiging: ‘Dierenarts had nog nooit zoiets gezien’