in

Zoon (32) hakt in Hierden met slagersmes in op zijn moeder: ‘U bent als een beest tekeergegaan’

Een 32-jarige man hakte op 22 maart in Hierden, waar hij met een zorgmachtiging in een woonvorm verblijft, met een slagersmes in op zijn moeder. Daarvoor wil het OM de verdachte flink straffen, bleek dinsdag in de rechtbank in Zutphen. De officier van justitie eist 52 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Zijn moeder en broer kwamen op bezoek om wat te spullen te brengen, maar eenmaal voor de woning ging het gruwelijk mis. De verdachte (32) kwam naar buiten lopen met een slagersmes, zei niets en begon vrijwel direct op zijn moeder in te slaan. De vrouw liep ernstige verwondingen op aan onder meer haar rug, schouder, buik en vingers. Pas toen enkele medewerkers de man wegtrokken, stopte het geweld.

Drugsgebruik
De politie kwam en nam de man mee, die nog wel kans zag om een paar stenen door de ruiten van een ander paviljoen te gooien. Volgens deskundigen was de verdachte destijds verminderd toerekeningsvatbaar en lijdt hij aan hij aan schizofrenie. Hij verblijft al jaren bij diverse instellingen, maar pleegt ook regelmatig strafbare feiten. Daarbij speelt drugsgebruik vaak een rol. Ook voor dit geweldsincident had hij amfetamine gebruikt.

Lees ook  Slachtoffer (5) van bootexplosie Kropswolde overleden: 'Het is echt verschrikkelijk'

Tijdens de zitting deed zijn moeder een dringend beroep op de rechtbank om ervoor te zorgen dat haar zoon de juiste hulp krijgt. ,,Hij gaat de laatste jaren alleen maar achteruit. Ik herken mijn eigen kind niet meer.”

De officier van justitie wilde rekening houden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar wees ook op het hoge recidiverisico. En met de ernst van het feit. ,,Het gaat om een poging tot doodslag. U bent als een beest tekeergegaan. Het had heel anders kunnen aflopen. Wat mij betreft hoort hier naast tbs met dwangverpleging een lange onvoorwaardelijke celstraf bij.”

Lees ook  RIVM meldt ruim 10.000 besmettingen, voor het eerst sinds 18 juli

Consequenties niet overzien
De advocaat vond dat de rechtbank nog wel een vraagteken bij de poging tot doodslag zou kunnen zetten. Hij verwees daarbij naar de letselrapportage en het ontbreken van opzet bij zijn cliënt. Ook zou de mate van ontoerekeningsvatbaarheid zwaarder kunnen wegen, aldus de raadsman. ,,Hij had geen enkel plan en wist helemaal niet waar hij mee bezig was. Vanuit zijn stoornis kon hij de consequenties helemaal niet overzien.”

De essentie van het pleidooi: een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest en als de rechtbank een tbs-maatregel oplegt, dan ook zo snel mogelijk de tbs in. De rechtbank doet op 21 september uitspraak.

‘Beste vriend’ betast meisje (17) tijdens logeerpartij: ‘Kon er niets aan doen omdat ik sekssomnia heb’

Jonge vrouwen in Alkmaar mishandeld en beroofd door groep jongeren