in

Zien: 6 milde symptomen van de apenpokken die niemand mag negeren

Het apenpokken virus lijkt een weg om zich heen te slaan want er is al een tweede geval in België ontdekt.

De Belgische viroloog Marc van Ranst heeft dit officieel laten weten. Als je symptomen hebt moet je je direct bij de huisarts melden zegt hij.

Maar niet alleen in België is het virus ontdekt want ook in Duitsland en Frankrijk zijn er gevallen gemeld. Ook in Nederland is inmiddels iemand besmet, meer hierover lees je hieronder.

Tekenen en Symptomen Apenpokken
Bij de mens lijken de symptomen van apenpokken op de symptomen van pokken maar zijn ze milder. Apenpokken begint met koorts, hoofdpijn, spierpijn en uitputting.

Het belangrijkste verschil tussen de symptomen van pokken en die van monkeypox is dat bij monkeypox de lymfeklieren opzwellen (lymfadenopathie), terwijl dat bij pokken niet het geval is.

De incubatietijd (tijd tussen besmetting en symptomen) voor monkeypox is gewoonlijk 7-14 dagen, maar kan variëren van 5-21 dagen.

De ziekte begint met:
-Koorts
-Hoofdpijn
-Spierpijn
-Rugpijn
-Gezwollen lymfeklieren
-Rillingen
-Uitputting

Binnen 1 tot 3 dagen (soms langer) na het verschijnen van koorts, ontwikkelt de patiënt een huiduitslag, die vaak begint in het gezicht en zich vervolgens uitbreidt naar andere delen van het lichaam.

Lees ook  Roberto is 700.000 euro lichter nadat hij 15 jaar dacht dat hij aan het daten was met topmodel Alessandra

De ziekte duurt meestal 2-4 weken. In Afrika is aangetoond dat apenpokken tot de dood kunnen leiden bij 1 op de 10 personen die de ziekte oplopen.

Hoe raak je besmet met de apenpokken?
Maar hoe kun je besmet raken met de apenpokken?

Apenpokken kunnen worden opgelopen van besmette wilde dieren in delen van West- en Centraal-Afrika. Men denkt dat de ziekte wordt verspreid door knaagdieren, zoals ratten, muizen en eekhoorns.

Je kunt apenpokken oplopen van een besmet dier als je gebeten wordt of als je bloed, lichaamsvloeistoffen, puistjes, blaasjes of korstjes van het dier aanraakt.

Je kunt ook apenpokken oplopen door vlees van een besmet dier te eten dat niet goed is doorbakken of door andere producten van besmette dieren aan te raken (zoals dierenhuid of -vacht).

Apenpokken kunnen ook worden verspreid door:

1. Het aanraken van kleding, beddengoed of handdoeken van iemand met monkeypoxuitslag
2. Het aanraken van huidblaren of korsten van de monkeypox
3. Hoesten of niezen van een persoon met monkeypoxuitslag

Uitgaan
De mensen die die besmet zijn geraakt met apenpokken in België waren op een feestje, de tweede besmette persoon was op hetzelfde feestje als de eerste die besmet was geraakt. De man woonde op de grens van Nederland. Hij zag plots dat hij bultjes en andere dingetjes op zijn hand had.

Lees ook  Verdwenen moeder (33) opgepakt voor dood van zoontje wiens lichaam in koffer gevonden werd

Nederland
Slecht nieuws, lieve mensen. De eerste apenpokken-patiënt in Nederland is een feit. Het RIVM meldde eerder vandaag ”enkele verdachte gevallen” te hebben gesignaleerd. Al deze mensen zijn getest en de eerste de beste testuitslag is positief.

Men spreekt inmiddels van een ‘virusuitbraak’ binnen Europa, terwijl ook Noord-Amerika steeds meer gevallen meldt. Inmiddels zijn gevallen geconstateerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, België en ook in andere landen.

Duitsland
In Duitsland is een persoon uit München besmet geraakt, zijn huid zag er vreemd uit en had meerdere symptomen.

Frankrijk
Een man van slechts 29 jaar oud uit Parijs heeft de apenpokken gekregen en is niet in de buurt geweest bij de landen waar het virus ontstaan is. Het gaat goed met hem en zit momenteel in zelfisolatie.

Volgens minister Kuipers (Volksgezondheid) heeft al gezegd dat er een grote kans is dat we het virus ook in Nederland gaan zien: ‘De kans os groot dat apenpokken hier komen’, zei hij.

‘Mensen die bij het raam zitten in een vliegtuig zijn egoïstischer’

Voor én na: Peter Gillis is onherkenbaar na enorme afvalrace!