in ,

Zieke peuter Teleza (1,5) heeft eindelijk een Nederlands paspoort voor broodnodige hartoperaties

Goed nieuws voor Teleza (1,5). Na lang getouwtrek heeft de Nederlandse staat haar adoptie erkend.

Daarmee is de financiering gewaarborgd voor broodnodige hartoperaties die de peuter moet ondergaan.

Teleza is het dochtertje van Nicole van Elteren. Zij runt in Malawi een kindertehuis en ontwikkelingsprojecten. Teleza werd in haar armen gedrukt, toen ze een paar dagen oud was.

De biologische moeder was dood, de vader onbekend en Teleza zelf bleek doodziek. Ze had vier gaatjes in het hart waar ze, zonder operatie, aan zou sterven.

Adoptie
Omdat de levensreddende operaties niet in Afrika, maar wel in Nederland werden uitgevoerd, besloot Nicole het kindje te adopteren.

Zo zou Teleza Nederlands worden. Maar waar in juni 2020 Malawi de adoptie erkende, deed Nederland dat niet.

Lees ook  Maak van iedere kakbeurt een feestje met deze glitterpillen:

Malawi werd gezien als zwak adoptieland, omdat in de wet van Malawi een regeltje staat dat geadopteerde kinderen in principe recht houden op een erfenis van hun biologische ouders.

Hoewel Teleza geen biologische ouders heeft, hield Nederland vast aan die regel. Teleza kreeg geen paspoort, waardoor ze ook geen recht had op een zorgverzekering.

Omdat het kindje intussen steeds zieker werd en dreigde te sterven, besloot Nicole in september naar Nederland af te reizen om, dan maar onverzekerd, Teleza te laten opereren.

Via crowdfunding werd bijna 110.000 euro bijeen gehaald om de peperdure ingrepen te kunnen bekostigen.

Rechter
Intussen probeerde Nicole, die met Teleza en haar twee oudere dochters tijdelijk introk bij haar ouders in Rijsbergen, via de rechter alsnog de adoptie erkend te krijgen. Met resultaat. Sinds deze week kan Teleza zich officieel Nederlands noemen.

Lees ook  Kind gereanimeerd na val in water Leidsche Rijn

Tot opluchting van Nicole. ,,Nu ze een paspoort heeft, komt ze in aanmerking voor een zorgverzekering.”

Heel fijn, want al is Teleza inmiddels al drie keer geopereerd, is het acute levensgevaar geweken en gaat het relatief goed met haar, ze is er nog niet.

Nog altijd is haar hartje zwak en zijn de gaatjes niet gedicht. Ze moet zeker nog twee keer onder het mes.

Opnieuw dure en ingrijpende operaties. Waar Nicole nu in elk geval geen financiële zorgen meer over heeft. En dat is veel waard. Een operatie op zich is al zorgelijk genoeg.

 

S*ks tussen neef (18) en nichtje (14) uit Arnhem verscheurt familie

’Man (28) sterft na 300 squats om verbreken avondklok’