in

Zeven paarden dood door blikseminslag: ‘Ik denk dat ze in één klap overleden zijn’

Door blikseminslag zijn woensdagmiddag in Maarheeze zeven paarden gestorven. ,,Alsof er een huis in brand stond, zó groot waren de bliksemschichten”, vertelt een aangeslagen Jack Ogier.

De 64-jarige eigenaar van Paardenrusthuis Ogier was toevallig op zijn weiland aan het werk toen het gebeurde.

,,Het moet tussen 13.30 en 14.00 uur geweest zijn. Plotseling begon het te donderen, waaien, regenen en te hagelen”, zo blikt hij terug.

Ogier, geboren en getogen in Maarheeze, zag gigantische bliksemschichten. ,,Soms leken ze wel op een hele grote vuurbal, echt níét normaal”, reageert hij een dag later nog steeds verbaasd.

De paarden, zo’n 26 in totaal, zochten elkaar op en liepen zo ver mogelijk de wei in. ,,Paarden gaan doorgaans met hun achterwerk tegen de wind staan, zodat hun hoofd niet nat wordt”, legt Ogier uit.

Lees ook  Vrouw doodgebeten door zwarte beer, politie maakt dier en twee jongen af

Na een tijdje zag hij de kudde paarden weer terugkeren. Niet gezamenlijk, maar verspreid van elkaar. ,,Dat vond ik opmerkelijk.

Toen ze dichterbij kwamen, zag ik in de verte hoopjes bij elkaar op de grond liggen. Slecht nieuws, dacht ik meteen.”

Bliksem in schrikdraad
De zestiger stapte in zijn tractor en reed er zo snel mogelijk naar toe. Op de grond lagen zeven dode paarden, netjes naast elkaar.

De bliksem is mogelijk ingeslagen op het schrikdraad, waarbij de paarden zich op dat moment bevonden, denkt dierenarts Carolien van der Ploeg.

,,Ze zijn absoluut gestorven door een blikseminslag. De brandwonden en verkleuringen onder de staart zijn kenmerken die dat bevestigen”, vertelt de dierenarts van Boschhoven Kliniek voor Dieren in Leende.

Lees ook  Gorilla bekend van virale foto sterft in armen van verzorger: ‘Ik hield van haar als mijn eigen kind’

Het gebeurt volgens Van der Ploeg vaker dat paarden slachtoffer worden van een blikseminslag, maar dan gaat het vaak om individuele dieren. Dat zegt iets over de grootte van de blikseminslag van woensdagmiddag.

,,Het onweer was zó heftig. Ik denk dat ze in één klap overleden zijn en dat de paarden geen pijn geleden hebben. Een klein geluk bij een ongeluk, als je het mij vraagt.”

De pensionpaarden, die aan de Horriken van hun laatste levensjaren genieten, worden donderdag uit de wei gehaald. Kadaververwerker Rendac haalt de overleden paarden op.

Sekstoerist (70) uit Nijmegen krijgt tien jaar cel en tbs voor misbruiken jongetjes in Azië

39-jarige man doodgestoken, spoedoperatie op straat mocht niet meer baten