in ,

Zestien besmette embryo’s geplaatst bij ivf-behandeling VUmc

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft bij zestien vrouwen embryo’s teruggeplaatst die besmet waren met de bacterie Sphingomonas koreensis, bevestigt het ziekenhuis dinsdag na berichtgeving van NH Nieuws. De bacterie kan hersenvliesontsteking veroorzaken.

De besmetting werd vastgesteld in het laboratorium van het ivf-centrum van Amsterdam UMC, locatie VUmc. “Er is een bacterie terechtgekomen in een aantal kweekschaaltjes”, aldus het ziekenhuis. “Het gaat om een bacterie die bij gezonde mensen weinig kwaad kan. Zekerheidshalve worden alle ivf-gerelateerde behandelingen voor een à twee weken opgeschort, totdat duidelijk is waar de besmetting vandaan komt.”

Lees ook  Bizar: onderhuidse chip met coronapas in de maak

Het gaat in totaal om 31 vrouwen van wie de embryo’s mogelijk in aanraking zijn geweest met deze bacterie. Bij zestien vrouwen zijn de embryo’s teruggeplaatst, zeven vrouwen van Amsterdam UMC en 9 vrouwen van regioziekenhuizen.

Invloed op embryonale ontwikkeling?
De besmetting kwam aan het licht bij een dagelijkse controle van kweekschaaltjes met embryo’s. Volgens het ziekenhuis zijn alle betrokken wensouders geïnformeerd. “Er wordt onderzoek gedaan naar de bron van de besmetting. Voor alle wensouders die in een ivf-traject zitten betekent dit een onzekere situatie, die Amsterdam UMC zeer betreurt.”

Lees ook  Vrouw eindigt in ziekenhuis nadat ze te veel sushi eet bij all-you-can-eat restaurant

Het ziekenhuis geeft aan dat de bacterie bij gezonde mensen geen belangrijke ziekteverwekker is. “Er zijn geen aanwijzingen dat deze bacterie invloed heeft op de embryonale ontwikkeling. Uiteraard wordt de gezondheid van de vrouwen en het verloop van hun zwangerschap nauwlettend gevolgd”, stelt Amsterdam UMC.

Man mishandelt vrouw in Breda en loopt rond met zwaard, politie lost waarschuwingsschot

Syrisch jongetje (11) loopt Rotterdams politiebureau binnen en vraagt om asiel