in

Zelfgemaakte iglo van Neils en Erik kapotgestampt door politieagenten

Ze maakten net als veel andere Nederlanders tijdens de winterweek een iglo. Maar het bouwwerk van Neils en Erik uit Delft werd vrijdagochtend bruut vernield, door de politie nota bene. “We wilden er vanavond heengaan om een biertje te drinken.”

Al elf maanden moeten ze vooral binnen zitten vanwege het coronavirus, dus de sneeuw van afgelopen zondag was een mooie uitlaatklep. Neils (22) en Erik (27) besloten de handen uit de mouwen te steken en een iglo te gaan bouwen.

De hele zondag waren ze bezig, maar het resultaat mocht er zijn. Een professionele iglo, met ruimte voor meerdere mensen.

“Het is voor ons gewoon een leuke tijdsbesteding geweest. We hebben buiten zonder enige regel te overtreden een iglo gebouwd.”

Gesloopt door agenten
Dagenlang stond hij mooi op zijn plek, maar vrijdagochtend werd de iglo vernield door agenten. Op videobeelden is te zien dat er zes politieagenten zijn afgekomen op het sneeuwhuis, dat vlakbij een politiebureau ligt. Een aantal van de agenten trapt de iglo kapot, één van hen slaat met zijn wapenstok in op het bouwwerk.

Lees ook  Honderden tieners elke week met partybussen naar Duitse disco's: "Doe het nu even niet"

Tot grote verbazing van Neils, Erik en andere omwonenden. “Er is door sommige mensen iets van gezegd”, vertelt Neils.

“Zij kregen te horen dat de iglo is kapotgemaakt omdat hij gevaarlijk is en kan instorten als er mensen in zitten.”

‘Iglo was huis van zwerver’
Een woordvoerder van de politie laat aan Hart van Nederland weten dat haar collega’s de iglo onklaar hebben gemaakt, omdat er zeer waarschijnlijk een zwerver in heeft geslapen.

“Er lagen een hakbijl en etensresten en er was een vuurtje gestookt”, aldus de politiewoordvoerder. “We gaan er vanuit dat er iemand illegaal in de iglo heeft geslapen. De zwerver zelf is niet aangetroffen.”

Niet zwerver, maar Neils en Erik zaten in iglo
Neils en Erik moeten een beetje lachen om deze verklaring. Donderdagavond hebben de mannen ‘gechild’ in de iglo.

Lees ook  Geldkistje groenteverkoper Moos (11) al voor de vierde keer leeggeroofd: 'Woedend en dikke tranen'

“De hakbijl die de politie heeft gevonden is van ons. We hebben donderdagavond met een paar gasten in de iglo gezeten met een biertje. We hadden een vuurtje gemaakt en hout gehakt.”

Voor de lol, maar ook als voorbereiding. “Voor mij was het ook experimenteren met kamperen in de sneeuw voor een eventuele vakantie in de bergen. Dat wil ik misschien in de toekomst gaan doen”, aldus Erik.

‘Wilden er vanavond weer naartoe’
De jongens zijn niet blij met de actie van de politieagenten. “Wij vinden het een beetje een rare gedachtegang dat in deze iglo in deze kou iemands onderkomen zou zijn.

En dan ga je die ook nog eens kapot slaan. Het is bovendien een beetje zuur, want we wilden er vanavond weer een biertje gaan drinken.”

RIVM: 4385 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Ver krachter krijgt tien maanden cel, maar gaat vrijuit in Emma’s zaak: ‘Ik ben volledig ingestort’