in

Zeker één dode nadat school deels instort in Antwerpen, nog vijf vermisten

Zeker één persoon is in het Belgische Antwerpen om het leven gekomen door het instorten van een bouwsteiger en een deel van een school.

De brandweer heeft al een tiental personen kunnen bevrijden en zoekt nog verder naar zeker vijf vermisten die onder het puin liggen. Er is ook sprake van zeker acht zwaargewonden, vier mensen verkeren in levensgevaar.

,,Onze ploegen krijgen bijstand van een aannemer met gespecialiseerd materiaal”, meldt de hulpdienst via Twitter.

Onder de vermisten bevinden zich volgens lokale media vier Portugese werknemers van een bouwbedrijf. Die stonden naar verluidt op de steiger toen het gebouw instortte.

Volgens de politie zijn er in totaal een twintigtal gewonden gevallen. Ook binnen zouden nog enkele mensen vastzitten, de brandweer heeft contact met hen.

,,Voorlopig wordt nog een aantal personen vermist. De situatie is zeer instabiel en dat maakt bevrijdingen en zoekacties heel moeilijk”, laat de hulpdienst weten.

Reddingshonden en een drone helpen zoeken. Een medische helikopter is bij de rampplek geland. De ravage in de buurt is ook groot.

De hulpdiensten proberen alles zo veel mogelijk te beveiligen tegen het verwachte onweer van vanavond.

Lees ook  Belgische clubs knuffelen zich arm: al meer dan 53.000 euro aan boetes

De steiger was opgebouwd voor de bouw van een nieuwe basisschool met sporthal. Op beelden van de Vlaamse site Het Laatste Nieuws is te zien dat ook een deel van het gebouw ingestort is.

Volgens een verslaggever was de bouw bijna klaar: ,,De zonnepanelen lagen er al op.” Volgens haar waren er ook nog bouwvakkers op de steiger aan het werk toen die instortte.

Gevel zakte weg
Een ploegbaas van aannemer Democo was aan het werk op het moment van de instorting. ,,We waren bezig met het metselen van de gevel toen de stelling opeens wegzakte.

Er stonden daar op dat moment negen werkmannen van mijn ploeg op. Ze zijn allemaal naar het ziekenhuis gebracht.

In het gebouw was op de vierde en vijfde verdieping een andere ploeg bezig met het uitbreken van een stuk vloer.”

Veel van de gewonde arbeiders hebben de Portugese nationaliteit, valt op te maken uit verklaringen van de aannemer.

Het zou nog gissen zijn naar de oorzaak van de instorting. ,,Meer onderzoek volgt later. Onze eerste zorg gaat naar de slachtoffers”, aldus de brandweer.

Evie Vergauwen woont vlakbij het gebouw en zag het gebeuren. ,,De school gaat in september open, dus de werkmannen waren hier dag en nacht aan het werk.

Lees ook  Psychotische Belgische moeder pleegt ’rituele moord’ op eigen kinderen, 50 jaar cel voor vader

Plots stortte de stelling als dominosteentjes in elkaar en nadien ook een deel van het gebouw. Er was een grote stofwolk te zien.

Het is nog een geluk dat dit niet op zaterdag is gebeurd, want dan spelen er veel kinderen”, zegt hij. Andere getuigen spreken van een enorme knal. ,,Ik wist meteen dat het ernstig was”, zegt iemand.

De school staat in de wijk Nieuw Zuid, in het zuidwesten van de stad en niet ver van de Schelde. Het medisch interventieplan is afgekondigd en bewoners wordt gevraagd om uit de buurt te blijven.

De stad Antwerpen vraagt aan omwonenden om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden en binnen te blijven.

,,De hevige wind kan zorgen voor opwaaiend stof”, klinkt het. ,,De hulpdiensten monitoren de situatie in de omgeving.”

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vraagt ook om de hulpdiensten hun werk te laten doen.

,,Onze hulpdiensten zijn volop bezig met een reddingsactie”, zegt hij. ,,Zij hebben alle ruimte nodig, mijd daarom voorlopig de plek.”

Hij huilde voor de camera’s nadat “overvallers” zijn vrouw (20) hadden vermoord, maar valt door de mand door sporthorloge

Powned-zanger achterna gezeten door tientallen Oranjefans: ‘Ongelofelijk, mijn auto is total loss’