in

Zeehond in net verstrikt op Texel: ‘Een van de ernstigste gevallen ooit’

Dierenverzorgers van Ecomare op Texel hebben op de vroege maandagochtend een zwaargewonde zeehond opgevangen. Het dier was verstrikt geraakt in een net en heeft aan de verwondingen te zien vermoedelijk geruime tijd met het net rondgezwommen.

Dierenverzorgers van Ecomare op Texel hebben op de vroege maandagochtend een zwaargewonde zeehond opgevangen. Het dier was verstrikt geraakt in een net en heeft aan de verwondingen te zien vermoedelijk geruime tijd met het net rondgezwommen.

“Onze dierverzorgers zijn wel wat gewend, maar voor dit slachtoffer hadden ze wel echt een sterke maag nodig”, aldus Ecomare. De grijze zeehond van dertig kilo zat helemaal verstrikt in het net, en dat was het vermoedelijk al een hele tijd. “Doordat het dier groeide, is het touw steeds dieper in zijn vlees gaan snijden.”

Lees ook  Zeven paarden dood door blikseminslag: ‘Ik denk dat ze in één klap overleden zijn’

“Dit is wel een van de dramagevallen”, vertelt Anneke Schrama van Ecomare. Het net, dat deels uit nylondraad en deels uit touw bestaat, zat diep ingesneden in de nek van de zeehond. Ook zijn zijn mondhoeken uitgescheurd en ook de bek is beschadigd. “Dit was een van de ernstigste gevallen die de dierenverzorgers ooit hadden gezien”, schrijft Ecomare op haar website. “Of hij het gaat redden, is nog onzeker.”

Touwen worden overboord gegooid
De mannetjeszeehond, die deze winter is geboren, werd bij Paal 14 op Texel gevonden, ernstig verstrikt op de kant. Dierenverzorgers Mick, Rowanne en Jasmijn wisten een groot hoepelnet om het dier heen te plaatsen. “Vanwege de ernst van de verwondingen besloten ze het dier niet ter plekke los te snijden, maar met net en al mee te nemen naar de opvang.”

Lees ook  Baasje wil 10-jarige corgi in laten slapen om plaats te maken voor nieuwe puppy

Daar heeft de zeehond verdere behandeling gekregen. “Bij Ecomare was de dierenarts snel ter plaatse om het net samen met de dierverzorgers los te snijden en de behandeling te starten.” De wonden van het dier zijn ontsmet en hij heeft via een injectie medicijnen toegediend gekregen. “Het is nu spannend of hij zelf gaat eten en of hij herstelt.”

Volgens Anneke Schrama komen er jaarlijks meerdere zeehonden bij Ecomare binnen die verstrikt zijn geraakt in een net. “Die touwen worden gewoon overboord gegooid als ze ze niet meer nodig hebben”, hekelt ze het gedrag van de mensen die dit doen. Ze hoopt op meer bewustzijn. Dierenverzorgers hebben de zeehond de toepasselijke naam Nylon gegeven.

Verpleegster zorgde voor baby met zeldzame aandoening toen niemand hoop had – zie hem nu 17 jaar later

Nooit meer last van André Hazes-nieuws dankzij deze geniale app