in

Wijnfeest eindigt in drama: vier familieleden vallen flauw en overlijden

Een wijnfeestje in de Italiaanse kustplaats Paola is afgelopen weekend voor een familie uitgelopen op een drama.

Vier volwassen mannen stierven aan de gevolgen van koolstofdioxidevergiftiging toen zij hun zelfgemaakte wijn naar de vaten in hun kelder wilden brengen.

Het dorp, waar zo’n 15.000 Italianen wonen, is met stomheid geslagen, vertelt een geschrokken burgemeester tegen Italiaanse media.

De familie kwam zaterdag bij elkaar om hun zelfgemaakte wijn te roeren en een deel daarvan in een set eikenhouten vaten te gieten.

Dat ging echter helemaal mis: een van de mannen viel in de tank en had dringend medische hulp nodig.

Op het moment dat zijn familieleden te hulp schoten, vielen zij bewusteloos naar de grond. Ze kwamen allemaal kort na elkaar te overlijden wegens een gebrek aan zuurstof, schrijven Italiaanse media op basis van politie-informatie.

Lees ook  Moeder besluit drastisch om autistische dochter (10) thuis les te geven “om mentale gezondheid te redden”

Onvoldoende geventileerd
De slachtoffers zijn Valerio Scofano (50), zijn broer Giacomo (70), zijn zwager Santino Carnevale (70) en diens zoon Massimo (40).

Een 36-jarige vrouw, waarschijnlijk de schoondochter van een van de oudere mannen, sloeg alarm nadat ze de lichamen had aangetroffen en raakte zelf ook buiten bewustzijn. Door kordaat ingrijpen van de buren is haar leven gered. Ze herstelt momenteel in het ziekenhuis.

Naar alle waarschijnlijkheid was de wijnkelder onvoldoende geventileerd en daarmee niet bestand tegen de grote hoeveelheid koolstofdioxide die vrijkomt tijdens een fermentatieproces, meldt officier van justitie Pierpaolo Bruni.

Lees ook  Enschedese familie in shock na gewelddadige dood Martine (20) in Lissabon: ‘Dit kon niet goed aflopen’

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar het drama, waarbij mogelijk arrestaties zullen volgen.

Volgens The Daily Beast mocht de 50-jarige Scofano niet eens in de schuur zijn, omdat hij onder huisarrest was geplaatst voor het stalken van zijn ex-vriendin.

Pijn in gemeenschap
Bij het fermentatieproces van wijn komt doorgaans een grote hoeveelheid aan kooldioxidedampen vrij.

Bij een hoge concentratie kan een ruimte in rap tempo veel zuurstof verliezen. Aanwezigen kunnen hierdoor binnen zestig seconden het bewustzijn verliezen en in levensgevaar raken. Een snelle reanimatie heeft vermoedelijk het leven van de schoondochter gered.

Roberto Perrotta, de burgemeester van Paola, zegt dat de tragedie ‘veel pijn heeft veroorzaakt bij de gemeenschap’.

‘Lieve ouders, willen jullie asjeblieft niet meer in pyjama je kinderen naar school brengen?’

Jongen misbruikte zusje tussen de kerkdiensten door: ‘Het liefst zou ik je willen vergeven’