in

Weer een dagrecord: bijna 24.000 besmettingen

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 23.680 nieuwe besmettingen geregistreerd. Nog nooit noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dag tijd zo veel nieuwe gevallen.

Gisteren meldde het instituut bijna 20.800 positieve tests, op dinsdag iets meer dan 20.200 en op maandag zo’n 19.200. Ook dat waren toen records. Dat maakt vandaag de vierde recorddag op rij.

Dagrecord: bijna 24.000 nieuwe besmettingen
In Amsterdam zijn afgelopen dag 877 inwoners positief getest. Rotterdam telt 549 nieuwe besmettingen en Den Haag 535. Daarna volgen Utrecht (442) en Tilburg (326). Alleen op Vlieland en Ameland testte niemand positief.

De GGD’en kampten tijdens het weekeinde met een storing. Daardoor konden ze toen niet alle positieve testuitslagen doorgeven. Die zijn inmiddels allemaal doorgegeven. In de cijfers van vandaag kunnen nog een paar nameldingen zitten, maar vanaf morgen „valt het aantal meldingen niet meer hoger uit door de storing”, aldus het RIVM.

Lees ook  Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen p*dofielen op internet

In de afgelopen zeven dagen zijn 126.012 positieve tests geregistreerd. Dat is ruim 46 procent meer dan in de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op iets meer dan 18.000 nieuwe gevallen per dag. Ook dat is een record. Het gemiddelde stijgt voor de 49e achtereenvolgende dag.

Het RIVM kreeg 34 meldingen van sterfgevallen. Dat hun overlijden nu is gemeld wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 200 coronapatiënten zijn overleden, gemiddeld bijna 29 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 24 maart.

Meer patiënten in ziekenhuizen dan vorig jaar
Een gevolg van het hoge aantal besmettingen, is dat het aantal patiënten in ziekenhuizen oploopt. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vandaag namelijk meer coronapatiënten dan precies een jaar geleden. Dat is voor het eerst in de huidige coronagolf. In totaal liggen er nu 2110 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vorig jaar, op 18 november 2020, waren het er 2087.

Lees ook  In Den Haag aangehouden man is niet gezochte Italiaan

Afgelopen etmaal nam het aantal coronapatiënten toe met 33, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen nu 413 coronapatiënten, 11 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 22 tot 1697.

In de afgelopen 24 uur werden er 55 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s, de grootste toename sinds begin mei. Op de verpleegafdelingen werden 237 nieuwe patiënten binnengebracht.

Twee jongeren van taekwondoschool in Groningen neergestoken door gemaskerde daders

Dode, zieken door legionella-uitbraak Schijndel, fonteinen uitgezet in centrum