in

Vissers vissen bijna vier meter lange gele python uit kanaal

ZELZATE – Het was maandag geen snoekbaars of paling die vader en zoon Mesanovic mee naar huis namen na een dagje vissen langs de kanaaloever in de Belgische plaats Zelzate (Gent-Terneuzen). Rond 11.00 uur haalden ze een vier meter lange python uit het water.

Mirsad (60) en zoon Sadmir (27) Mesanovic gaan vaak een hengeltje werpen langs de kanaaloever op het einde van de Groenstraat, maar wat ze maandag meemaakte zullen ze nog lang navertellen. Plots dreef een uit de kluiten gewassen dode python voorbij hun dobber.

„Eerst dachten we dat het een stuk speelgoed was, want alleen de rug van het beest was te zien. Toen mijn vader met zijn lijn naar het voorwerp gooide, bond het lood zich rond het lichaam”, zegt Sadmir.

Lees ook  Koeien krijgen virtual reality headsets zodat ze denken dat ze buiten zijn

Gele netpython
„Toen we het reptiel dichterbij trokken, stelden we vast dat het een gele netpython was van 3,95 meter lang. Mijn papa is afkomstig uit Bosnië en weet nogal wat van slangen. Hij wist vrij snel dat het om deze wurgslang ging die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt en die wellicht levend in het kanaalwater is terechtgekomen.”

Tekst loopt door onder de foto.

„Je vindt de netpython in verschillende kleurcombinaties. De bekendste daarvan is de albino, wit met rode ogen. De netpython is met een maximale lengte van meer dan zeven meter een van de langste slangen ter wereld. Hij wordt vaak in dierentuinen, maar ook door particulieren in gevangenschap gehouden. De netpython is hierdoor een van de bekendste soorten slangen.”

Lees ook  Gevreesde Aziatische hoornaar dit jaar al op zestien plaatsen gezien

Burgemeester Brent Meuleman schakelde de milieudienst in en liet het beest ophalen. Het dode reptiel wordt door de universiteit onderzocht, om zo zijn vorige verblijfplaats te achterhalen. „We hebben hier al veel vreemde dingen uit het water gehaald zoals een fiets of een droogrek, maar zoiets is wel heel bijzonder. Misschien de volgende keer een krokodil”, grapte Mirsad met een knipoog naar de opblaaskrokodillen die ooit in de gemeentelijke visvijver werden uitgezet om er de aalscholvers weg te jagen.

Jan Dulles herdenkt overleden dochtertje: ‘We missen je elk uur van de dag’

1,5 meter verdwijnt per 25 september, vanaf dan toegangsbewijs voor horeca en bioscoop etc