in

Viel een lynx vrouw en hond aan in de duinen? ‘We zijn er 100 procent van overtuigd’

Is het een lynx, een caracal of een gevaarlijke kat? In het Westlandse ‘s Gravenzande breken ze zich er het hoofd over. Zeker is dat een vrouw en haar hond eerder deze week bij het strand vanuit het niets werden aangevallen door een verwilderd dier. Het zorgt voor grote onrust. ,,Het incident staat niet op zichzelf, er zijn meer mensen aangevallen die er hun hond uitlieten.”

Het is de talk of the town in de vele appgroeps waarmee bewoners van ‘s Gravenzande contact met elkaar houden. Ter hoogte van de Kaapweg in het grensgebied van ‘s Gravenzande en Hoek van Holland werd een loslopende akita plots aangevallen door het katachtige roofdier, aldus één van de berichten. De van oorsprong Japanse hond raakte flink gewond, net als haar baasje dat te hulp schoot. Ze maakt het inmiddels naar omstandigheden goed.

Hazepad
Het incident staat niet op zichzelf, weet Theo de Wijs van de in het Westland actieve Dierenambulance de Wijs. ,,Het dier blijkt eerder ook mensen te hebben aangevallen die hun hond uitlieten. Maar die hadden er geen melding van gemaakt. Woensdagavond was er weer een gevalletje. Stond-ie weer oog in oog met mensen die hun hond uitlieten. Gelukkig koos het wilde dier het hazenpad.”

Medewerkers van Natuurmonumenten zijn inmiddels op zoek naar het agressieve beest. Daarbij is zelfs een helikopter ingezet, maar het schuwe dier laat zich niet zo gemakkelijk zien op commando. Het dier is met name in de omgeving van Slag Vlugtenburg diverse keren gesignaleerd.

Lees ook  Schoonmoeder verandert naam van baby’tje terwijl moeder herstelt van spoedkeizersnede

De experts buigen zich vooral over de vraag welk dier verantwoordelijk is voor de onrust. Is het een caracal of een gevaarlijke kat? Of is het toch een lynx, een katachtig roofdier dat in 1890 in Nederland uitstierf en aan een voorzichtige comeback bezig is? In de Belgische Ardennen werd het roofdier vorig jaar op de foto gezet en en ook in Limburg zou hij inmiddels zijn gesignaleerd.

Omschrijving
Volgens Theo de Wijs heeft het er alle schijn van dat er wel degelijk een lynx door het Westlandse duingebied scharrelt. ,,Op basis van de beschrijving die de mensen geven, vermoeden we dat het een lynx is. De omschrijving klopt precies. Het dier heeft de grootte van een boxer. Een lynx is verder heel herkenbaar aan de pluimpjes op zijn oren. Diverse mensen geven deze kenmerken, de verhalen komen allemaal overeen. Op basis van de beschrijvingen zijn we er 100 procent van overtuigd dat het om een lynx gaat.”

De Wijs heeft diverse tips voor hondenbezitters en andere recreanten in het duinengebied. ,,Als mensen het dier zien, is het belangrijk om een foto te maken en de exacte locatie op te slaan. Met die informatie kunnen we aan de slag.” Reden voor paniek is er op zo’n moment niet. ,,Je moet gewoon rustig blijven en rustig achteruit gaan en het dier niet aankijken. Zolang je afstand houdt, is er niets aan de hand. Als je maar uit die 1,5 meter bent.”

Lees ook  Hoe Cumali A. al 17 jaar uit handen van justitie blijft na het wurgen van zijn nichtje in Enschede

Hondenbezitters
Verder tipt hij hondenbezitters om hun dier voorlopig aan te lijnen. ,,Als een lynx honger heeft, eet hij alles. Alles wat binnen 1,5 meter afstand van hem is, valt hij dan aan. Als de afstand groter is, dan doet de lynx niets. Hij moet er echt bovenop kunnen duiken om hem te hebben.”

Onder dierenbeschermers bestaat echter ook scepsis over de recente meldingen over de lynx. ,,We zijn er uiteraard volop mee bezig”, zegt boswachter Fred Spreen van Zuid-Hollands Landschap. ,,Maar het is puur speculatief om iets te zeggen over de achtergrond van het agressieve dier. Verder willen we er op dit moment niets over kwijt.”

Als het al een lynx is, dan is hij hoogstwaarschijnlijk niet op natuurlijke wijze naar het Westlandse duingebied getrokken. De dieren houden niet van drukte en leven vrijwel uitsluitend in grote aaneengesloten stukken natuur. ,,In de realiteit is er in de afgelopen honderd jaar in de westerse wereld nauwelijks een aanval geweest van een wolf op een mens. En van lynxen is er voor zover ik weet geen enkele aanval bekend”, vertelde boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten vorig jaar naar aanleiding van de vondst van lynxen in de Semoisvallei in de Ardennen.

Jerry Afriyie over tien jaar demonstraties tegen Zwarte Piet: ‘We zijn er nog niet’

Juf slaat alarm over kwart van haar nieuwe leerlingen: ‘Ze komen in een luier’