in

Verdwijning na 31 jaar opgelost na vondst wrak: ‘Ik dacht dat mijn vader in buitenland zat’

,,Ik zie mijn vader nog voor me. Die herinnering is zeker niet weg. Maar het gevoel is nu wel heel dubbel.”

De twee kinderen van Ronny Lateste (38) hebben 31 jaar moeten wachten op nieuws over hun verdwenen vader, tot dinsdag plotseling dat verlossende telefoontje kwam.

,,Moeten we nu blij zijn of verdrietig? We weten het niet goed”, verzucht zoon Christophe, die 6 jaar was toen zijn vader verdween.

Van het ene moment op het andere moment was Ronny Lateste uit Brugge spoorloos. De 38-jarige postbode verdween in de zomer van 1990 plotseling van de aardbodem.

Ronny werd voor het laatst gezien in zijn Ford Taunus, maar meer dan dertig jaar bleef de verdwijningszaak onopgelost.

,,Destijds was er van ANPR-camera’s nog geen sprake. Nu zou de auto veel sneller opgepikt worden”, zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen in België, die pas vijf jaar later werd opgericht. ,,Het waren andere tijden.”

Dubbel gevoel
Ronny Lateste liet in de zomer van 1990 bij zij verdwijning twee kinderen achter, een dochter van 2 en een zoon van 6.

Lees ook  Hier haal je dit geniale Frikandel Speciaal Dekbedovertrek plus kussens!

Beiden stonden te trillen op hun benen toen de politie dinsdag ineens aan hun deur stond. ,,We hebben jullie vader gevonden”, klonk de onverwachte boodschap. Nieuws waar niemand van de familie nog op had durven hopen.

Er werd nog slechts sporadisch gesproken over de verdwijning. ,,Ik zie mijn vader nog zo voor me. Die herinneringen zijn zeker nog niet helemaal weg”, zegt zoon Christophe.

In tegenstelling tot zijn vier jaar jongere zus kan hij zich zijn vader wel nog voor de geest halen. ,,Natuurlijk is het een opluchting dat we nu eindelijk duidelijkheid hebben.

Maar tegelijkertijd overheerst een dubbel gevoel. Moet ik blij zijn dat ze papa gevonden hebben? Of triestig omdat hij dood is?

Zelf was ik overtuigd dat hij destijds naar het buitenland was vertrokken onder een andere naam. De waarheid blijkt nu helemaal anders te zijn.

Toen er zondag in Brugge een wrak uit het water werd getild, hadden zijn kinderen uiteraard nooit kunnen denken dat hun vader in die wagen zou zitten.

Lees ook  Jong meisje krijgt klappen in gezicht als ze geen mondkapje draagt in tram: ‘Ze was in shock’

,,Er lagen identiteitsdocumenten en we vonden ook een deel van de nummerplaat terug, samen met menselijke resten”, zegt diensthoofd Alain Remue. ,,De omstandigheden zullen nooit duidelijk zijn, maar die mensen weten nu wel waar hun vader is.”

Vragen
Dat bevestigt Christophe, ook al is het slecht nieuws. ,,Het doet heel wat met een mens. Maar toch: we blijven voor altijd achter met vragen.

Waarom is hij in het water beland? En hoe? Een antwoord krijgen we daar nooit meer op.” Of ze op termijn nog een begrafenis kunnen of zullen organiseren, weet de familie voorlopig nog niet.

Christophe en zijn vrouw probeerden aan hun eigen dochters intussen uit te leggen wat er is gebeurd.

,,De oudste is 10 jaar en stelde heel wat vragen”, vertelt de echtgenote van Christophe. ,,Ze schrok natuurlijk.

‘Zielig voor papa’, was haar eerste reactie. ‘Nu heeft hij geen papa meer.’ Voor ons was het belangrijk om meteen eerlijk te zijn. Eromheen draaien, heeft geen zin.”

Werknemers die zich laten inenten hebben recht op vaccinatieverlof

Elon Musk stopt chip van computergame in hersenen van levend aapje