in

Verdachte (81) aan randing 12-jarig meisje niet op zitting, zaak aangehouden

De rechtbank heeft donderdag de zaak tegen een 81-jarige man uit Jubbega, verdacht van aan randing van een twaalfjarig meisje, aangehouden.

De man zou het meisje op 4 februari in zijn woonplaats onzedelijk hebben betast en op de wangen hebben gekust onder dreiging met geweld.

Ook zou hij gepoogd hebben haar op de mond te zoenen, maar het meisje wendde haar hoofd af. „Niet tegen je moeder vertellen”, zou de verdachte gezegd hebben.

Lees ook  Man (20) ernstig gewond bij schietpartij

Hoewel de man door het Openbaar Ministerie (OM) was opgeroepen om naar de zitting te komen, verscheen hij niet. Ook liet hij zich niet vertegenwoordigen door een advocaat.

Het OM verzocht de rechtbank om aanhouding van de zaak. Tevens vroeg het OM de rechtbank voor de volgende zitting een bevel medebrenging uit te vaardigen.

In zo’n geval haalt en brengt de politie de verdachte. Omdat de man niet gedetineerd is komt dat neer op tijdelijke vrijheidsbeneming.

Lees ook  Lichaam gevonden van Dany Scholtz (33) uit Meppel die zonder schoenen vertrok

Dat vond de rechtbank een te zwaar middel. Niet uitgesloten kan worden, aldus rechter Remco Jan Maring, dat een psychogeriatrische aandoening – een andere naam voor dementie – van invloed is geweest op het feit.

Wel wil de rechtbank de Raad voor de Rechtsbijstand vragen om een advocaat toe te voegen die de belangen van de verdachte bij een volgende zitting kan behartigen.

Alleenstaande moeder verbrandt 60% lichaam, nadat ze brandend huis in gaat om haar 4 kinderen te redden

RIVM meldt ruim 10.000 besmettingen, voor het eerst sinds 18 juli