in

Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege bloedproppen

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend.

Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties in de Verenigde Staten.

De reden is dat in de VS zes gevallen opgedoken zijn van een ernstige complicatie, cerebrale veneuze sinustrombose (CVST) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Bij zes vrouwen tussen de 18 en 48 jaar werd die complicatie binnen twee weken na het toedienen van de Janssen-prik geconstateerd.

Eén vrouw overleed, een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, meldt de New York Times.

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control (CDC) stopten vandaag al met het gebruik van het Janssen-vaccin op federale priklocaties.

De individuele staten kregen ook het advies om te stoppen, in afwachting van nader onderzoek. Dat zou moeten uitwijzen of er een relatie is tussen het vaccin en de opgetreden complicaties.

Wetenschappers van de beide gezondheidsautoriteiten zouden morgen samenkomen voor spoedoverleg.

Bijna 7 miljoen
Het in Leiden ontwikkelde Janssen-vaccin is in de VS aan bijna 7 miljoen mensen toegediend. De prik biedt in tegenstelling tot andere vaccins al met één inenting genoeg bescherming tegen het coronavirus.

Lees ook  Achtervolging eindigt met crash tegen andere wagen: baby van 15 dagen halfdood

‘De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken zijn onze nummer één prioriteit’, meldt Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, in een verklaring.

‘We zijn ons bewust van een extreem zeldame aandoening van bloedproppen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes bij een aantal mensen die ons coronavaccin toegediend kregen. We hebben het besluit genomen om proactief de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen.’

CBG: te vroeg voor conclusies
Het CBG stelde eerder vanmiddag nog dat het ‘te vroeg is om conclusies te trekken’. ‘Het bewakingscomité Prac van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA doet momenteel onderzoek naar bloedstollingsproblemen en het coronavaccin van Janssen’, meldde de Nederlandse medicijnautoriteit in een verklaring.

‘Het EMA en het CBG monitoren de situatie heel goed (inclusief de meldingen van de FDA). Mocht er aanleiding zijn om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren.’

De complicatie van cerebrale veneuze sinustrombose (een zeldzame vorm van hersenbloeding) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes kwam in Europa ook aan het licht bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen.

Het Europese medicijnagentschap EMA stelde vorige week dat de trombosecomplicatie – die behalve in de hersenen bij sommige gevaccineerden ook in de buik optrad – waarschijnlijk een zeer zeldzame bijwerking van de AstraZeneca-prik is.

Lees ook  Meerdere zwaargewonden door ongeval met spookrijder op A28

Omdat de complicatie in verhouding vaker leek op te duiken bij jongeren dan bij ouderen, besloot onder meer Nederland om AstraZeneca niet meer toe te dienen aan 60-minners.

Een mogelijke oorzaak voor de complicatie bij het AstraZeneca-vaccin is een zeldzame immuunreactie, stelde EMA vorige week.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen denken bij het Janssen-vaccin aan dezelfde oorzaak, schrijft de New York Times.

Zelfde techniek
Het vaccin van Janssen maakt net als de prik van AstraZeneca gebruik van de virale vectortechniek, waarbij een verzwakt chimpanseevirus met daarin een stukje genetische informatie van het coronavirus het lichaam in wordt gestuurd.

Nederland kreeg maandag de eerste doses van het Janssen-vaccin geleverd. Zeker 35.000 doses zouden naar de ziekenhuizen gaan, waar ze zouden worden gebruikt om personeel in te enten.

In totaal heeft ons land 11,3 doses van het vaccin besteld. Drie miljoen daarvan zouden dit kwartaal binnenkomen.

Overigens betekent de tijdelijke stop in de VS niet dat alle mensen die het Janssen-vaccin zouden krijgen, nu langer moeten wachten.

De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, schrijft op Twitter dat mensen die een prikafspraak hebben op een locatie die door zijn staat wordt gerund, ter vervanging het Pfizer-vaccin krijgen aangeboden.

Briefje verborgen in kapotte smartphone: “Niet herstellen aub! Mijn vrouw vermoordt mij”

Ruud de Wild krijgt goed nieuws van artsen: ‘Ik ben schoon!’