in

Twee keer geprikt met Pfizer, maar geboosterd met Moderna, hoe zit dat?

De boostercampagne is in volle gang. Meer dan 170.000 boostervaccins heeft GGD Twente in totaal al gezet. Maar er zijn ook vragen over deze oppepprik. Hoe kan het dat ik twee keer gevaccineerd ben met Pfizer, maar als booster Moderna heb gekregen? En waarom krijg je bij die laatste een kleinere dosis van het vaccin? Een aantal veel gestelde vragen op een rij. Met antwoorden.

Ik ben twee keer gevaccineerd met Pfizer, maar ik heb als booster Moderna gekregen. Hoe kan dat? Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt. Iedereen onder de 45 jaar krijgt het Pfizer-vaccin als booster. Deze afweging is gemaakt omdat jongeren, en dan met name mannen tussen de 12 en 30 jaar, een licht verhoogd risico hebben op een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) na een prik met Moderna. Aldus het RIVM. Wel moet er bij gezegd worden dat deze bijwerkingen zeer zeldzaam zijn.

Bij mensen van 45 jaar en ouder werkt het Moderna-vaccin volgens het RIVM juist iets beter. Om die twee redenen worden alle 45-plussers bij de GGD’en, waar mogelijk, geprikt met dit type vaccin. Op niet-GGD-locaties, zoals bij huisartsenpraktijken, wordt iedereen van 18 jaar en ouder standaard gevaccineerd met Pfizer.

Lees ook  Zoon steekt moeder dood, man had vermoedelijk psychose

Zijn er van beide merken dan niet evenveel vaccins beschikbaar?
Nee, ook de verschillende voorraden van beide vaccins spelen een rol bij de verdeling. Van Moderna krijgt Nederland tussen 2022 en 2023 zo’n negen miljoen doses. Van Pfizer zijn 35 miljoen doses besteld.

Is het veilig als ik de boosterprik met een ander vaccin krijg?
Zowel Pfizer als Moderna worden gebruikt als boosterprik. De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat alle vaccins veilig gecombineerd kunnen worden. Ook als iemand bij de eerste ronde Janssen of AstraZeneca heeft gehad.

Zijn de bijwerkingen bij Moderna erger dan bij Pfizer?
In beide gevallen kunnen na een boosterprik bijwerkingen zoals spierpijn, hoofdpijn, moeheid en koorts optreden. Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb, zei tegen het Algemeen Dagblad dat het op dit moment nog lastig is vast te stellen of de booster van Moderna meer bijwerkingen geeft dan die van Pfizer.

Lees ook  Leerkracht zet jongetje (6) buiten in de kou, beelden van huilend kind gaan rond op sociale media

Krijg je bij Pfizer en Moderna dezelfde dosis van het vaccin?
Nee. Iedereen die met Moderna wordt geprikt krijgt bij de boosterprik een halve dosis. Tijdens onderzoeken bleek dat de kleinere dosis voor een voldoende afweerreactie zorgt. De European Medicines Agency (EMA) heeft een halve dosis van het Moderna-vaccin vervolgens goedgekeurd als boosterprik.

Bij Pfizer wordt bij de booster dezelfde dosis toegediend als bij de eerdere prikken. Dit is ook door de EMA goedgekeurd. Het is nog niet onderzocht of een kleinere dosis van Pfizer ook voldoende is.

Wanneer heeft iedereen in Twente zijn of haar boosterprik gekregen?
Vanaf deze week kan iedereen van 18 jaar en ouder een afspraak inplannen. Tot nu toe zijn er bij de vaccinatielocaties in Enschede, Nijverdal en Almelo ruim 170.000 boosterprikken gezet. Wekelijks worden er zo’n 67.000 vaccins toegediend. GGD Twente zegt, zoals eerder ook al bericht, voor op schema te lopen. De regionale gezondheidsdienst verwacht binnen anderhalve week iedereen van 18 jaar of ouder, die dat wil, een boosterprik te kunnen geven.

“Mijn date verliet me… omdat zijn vrouw aan het bevallen was” (video)

Blaas geen lucht in een vagina: deze vreemde seksmythes zijn dus écht waar