in

Syrisch jongetje (11) loopt Rotterdams politiebureau binnen en vraagt om asiel

Op een politiebureau in Rotterdam keken ze maandagochtend raar op: daar liep een elfjarig jongetje uit Syrië namelijk binnen om asiel aan te vragen. Het kind had alleen een rugzakje bij zich.

Op het bureau in de Maashaven zit ook de Vreemdelingenpolitie. Er was maandagochtend toevallig iemand aanwezig die zijn taal sprak en dus werd het jongetje gerustgesteld en kon hij zijn verhaal doen, schrijft de politie op Instagram. “Er bleek reeds familie in Nederland te wonen en na wat zoekwerk in de politiesystemen kwamen we erachter wie dat waren.”

‘Hij ontdooide en glimlachte’
Dat was een hele troost voor het Syrische ventje: zijn gezicht sprak volgens de politie boekdelen. “Het was mooi om te zien hoe de jongen in de loop van de dag ‘ontdooide’ en af en toe zelfs glimlachte. Wat we er allemaal ook van vinden, het is voor een elfjarige toch een hele onderneming in je eentje.”

Lees ook  Agentje pesten met een waterpistool: 'Het regent of niet?'

De politie schakelde NIDOS in, een instelling die de voogdij voor alleenstaande minderjarige asielzoekers op zich neemt. Er werd besloten dat het voor de knul het beste is als hij bij zijn familie in Nederland verblijft. Later op de dag heeft een familielid het jochie opgehaald. “Het NIDOS zal de procedure die volgt monitoren en de jongen bijstaan”, aldus de politie.

Lees ook  RIVM meldt ruim 10.000 besmettingen, voor het eerst sinds 18 juli

(Tekst gaat verder onder Instagram-post)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Avim (@avim_rotterdam)

Tweede keer in korte tijd
Het is niet de eerste keer dat een minderjarige asielzoeker zich moederziel meldt in Nederland. Een paar weken geleden was er een vergelijkbaar geval in Hoofddorp. Op het politiebureau daar kwam toen een achtjarig meisje uit Syrië binnenlopen en ook zij had alleen een rugzakje bij zich. Ook over haar heeft het NIDOS zich ontfermd.

Zestien besmette embryo’s geplaatst bij ivf-behandeling VUmc

Rottweilers van buurman bijten keer op keer de schapen van Bert (86) dood: ‘Doe wat!’