in

Stichting Huiskat Thuiskat stapt naar de rechter: ‘Katten moeten binnen blijven’

Mogen katten straks niet meer naar buiten? De stichting Huiskat Thuiskat begint een proefproces om de natuur te beschermen tegen het huisdier.

In Nederland leven circa drie miljoen huiskatten die jaarlijks naar schatting miljoenen vogels en kleine zoogdieren verschalken.

Daar moet een einde aan komen, vindt de nieuwe stichting Huiskat Thuiskat, die nog dit jaar een juridische procedure wil starten met als doel de overheid te dwingen op te treden tegen de eigenaren van loslopende katten.

”Het gaat ons niet om de beperking van de vrijheid van de kat, maar om de bescher­ming van de natuur”
– Roel van Dijk, Stichting Huiskat Thuiskat

Lees ook  Rottweilers van buurman bijten keer op keer de schapen van Bert (86) dood: ‘Doe wat!’

De stichting eist van demissionair minister Carola Schouten van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit dat zij optreedt tegen baasjes die hun huiskat buiten laten lopen.

,,De minister is verplicht om te handhaven als beschermde diersoorten schade wordt toegebracht”, stelt jurist Roel van Dijk namens de stichting. ,,Ook als het gaat om indirecte schade door loslopende katten.”

Handhavingseis
Met de handhavingseis borduurt de Gelderse stichting voort op onderzoek van rechtswetenschappers Arie Trouwborst en Han Somsen van de Universiteit van Tilburg.

Lees ook  Tranen van hond doen iedereens hart breken in ziekenhuis – na bad zien ze hoe uitgehongerd hij is

Die concludeerden in 2019 dat huiskatten volgens het Europees natuurbeschermingsrecht helemaal niet buiten mogen lopen.

Van Dijk: ,,Het probleem is dat deze regels door de overheid niet worden gehandhaafd.”

Volgens Van Dijk hangt dat laatste samen met de gevoeligheid van het onderwerp. ,,Het is een heet hangijzer in de landelijke politiek.

Drie miljoen katten hebben drie miljoen baasjes. Niemand wil er zijn vingers aan branden. De politiek grijpt niet in. Vandaar dat we dat nu via de rechter proberen af te dwingen.”

De grote vraag: Mag je autorijden met slippers aan? Wat denk jij? Wij hebben het antwoord!

Wie liet jonge moeder Lindsay (25) bewusteloos achter op straat na aanrijding?