in

Spanje zet 6.000 mensen in quarantaine na enorme uitbraak door feestende tieners op Mallorca

Bijna 6.000 mensen zitten in Spanje in quarantaine nadat middelbare scholieren tijdens hun vakantie een grote corona-uitbraak hebben veroorzaakt op Mallorca.

Honderden jongeren moesten op het mediterrane eiland gedwongen in isolatie in een viersterrenhotel met politiebewaking. Er zijn al bijna 2.000 positieve gevallen gemeld verspreid over heel Spanje.

De feestende tieners die vorige week het einde van het schooljaar vierden, creëerden een “perfecte voedingsbodem” voor het virus terwijl ze zich vermengden met andere toeristen uit Spanje en het buitenland, vertelde Fernando Simón van de Spaanse gezondheidsdiensten op een persconferentie.

De gezondheidsautoriteiten van Mallorca voerden massale tests uit op honderden studenten – voornamelijk afkomstig uit Andalusië – nadat de uitbraak werd opgemerkt.

Lees ook  Ziekenhuis sluit kraamafdeling door personeelstekort na vaccinatieplicht

Er wordt aangenomen dat het coronavirus zich heeft verspreid toen honderden feestende studenten een concert en straatfeesten bijwoonden.

De Spaanse autoriteiten hebben tot nu toe bijna 6.000 reizigers die naar Mallorca zijn geweest, getraceerd.

Ongeveer 2.000 Covid-gevallen in acht regio’s op het vasteland van Spanje zijn gelinkt aan de uitbraak op Mallorca, bevestigde minister van Volksgezondheid Carolina Darias.

Meer dan 70 besmette tieners zitten nog steeds in verplichte quarantaine in een viersterrenhotel met politiebewaking in Palma.

Vandaag mochten meer dan 170 jongeren uit quarantaine nadat ze een negatieve test hadden afgelegd en een rechter had beslist dat ze vervolgens vrijgelaten moesten worden.

Lees ook  Marokkaanse kleuter Rayan (5) uit put gehaald, maar niet meer in leven

Ze mogen weer naar huis vliegen. “Ik ben zo blij dat ik vrij ben”, vertelde een studente, Marina genaamd, aan de BBC.

Simón verklaarde dat de ouders van de tieners waarschijnlijk rond de 45 en 55 jaar oud zijn, en vermoedelijk nog niet beide doses van het vaccin hebben gekregen, waardoor zij nog een risico lopen om ziek te worden.

Functionarissen proberen erachter te komen of locaties op Mallorca, waar de tieners hebben gevierd, de coronaregels hebben overtreden.

Ondertussen is de incidentie gemeten over een periode van 14 dagen in Spanje gestegen van 92 gevallen per 100.000 inwoners naar 117.

Mogelijk 150 kinderen s*ksueel uitgebuit in coronajaar, ouders vaker betrokken

Brandweerman vindt zijn eigen dochter (7) onder het puin van ingestorte flat Miami. Dodentol stijgt naar 22