in

Snackbar haalt patatje oorlog van menu

Nederlanders proberen op allerlei manieren hun steun te betuigen aan de aangevallen Oekraïners. Ook in een Nijmeegse snackbar zijn de gevolgen van de oorlog inmiddels te merken: daar hebben ze een weinig vredelievende snack van het menubord gehaald schrijft Hart van Nederland.

“We zijn er al een paar jaar over aan het nadenken”, vertelt eigenaar Jos Smitjes donderdag aan Hart van Nederland. Hij runt samen met zijn vrouw Patrizia al jaren Patathuisje Piccolino in de binnenstad van Nijmegen. “Je hebt er toch steeds een beetje ongemakkelijk gevoel bij als mensen een patatje oorlog bestellen.”

Lees ook  Drama in België: jongen (5) schiet zusje (2) per ongeluk in het hoofd met vuurwapen

“Oorlog is eigenlijk niet een woord wat je standaard kan en moet willen gebruiken voor iets leuks als een frietje”, vindt de patatbakker. De Russische inval in Oekraïne gaf uiteindelijk het laatste zetje: Jos en zijn vrouw besloten het patatje oorlog van het menubord achter de toonbank te halen. “Het is gewoon niet meer van deze tijd.”

Geen ‘oorlog’ maar ‘flip’
Dat betekent natuurlijk niet dat klanten niet meer kunnen genieten van een frietje met een flinke klodder mayonaise en pindasaus erop, benadrukt de eigenaar. De snack heet in Piccolino alleen voortaan een patatje ‘flip’. “Vernoemd naar de bekende vlaflip van vroeger, die is door de vanille en chocola ook wit en bruin.”

Lees ook  Arts die omicron als eerste opmerkte: ’Symptomen waren zo anders’

Waarom niet patatje ‘vrede’? “Eerlijk gezegd vind ik dat toch een beetje afgezaagd”, zegt Jos. “Bovendien wil je het juist uit die sfeer van oorlog halen.” Toch zal het nog wel even duren voordat het patatje ‘flip’ ingeburgerd zal zijn in Nijmegen. “Of het gaat lukken weet ik niet, patatje oorlog is natuurlijk een begrip. Maar wij gebruiken hem niet meer.”

Bankbiljetten dwarrelen over de snelweg en agenten vinden pakket met 24 duizend euro

Pakketbezorger verliest oog na aanval