in

Seks in de cel: pijpende juristen en toiletseks met een cipier

Iedere gevangenismedewerker weet dat het streng verboden is om een seksuele relatie aan te gaan met een bajesklant. Verrassend genoeg wil het personeel geregeld een handje helpen. Graag zelfs. Over een pijpende juriste, een gangbangende transgender en toiletseks met de cipier.

En niet alleen personeel verleent hand- en spandiensten. “Er werden best vaak prostituees ingehuurd. Dan deden die mannen alsof dat hun vriendin of vrouw was.”

“in de gevangenis gesekst. Het is niet voor niets een standaardgrap- je tegen iemand die in detentie dreigt te gaan: “Laat je zeepje niet vallen onder de douche.” Volgens de overlevering zijn sommige gevangenen seksueel dermate gefrustreerd dat het geslacht niet eens meer uitmaakt. Maar boven- staand citaat gaat niet over een avontuurtje tussen gedetineerden onderling.

Een medewerker van het Justitieel Complex Zaanstad keek raar op toen hij afgelopen winter langs een spreekkamer liep. Vanwege dat op- en neergaande hoofd, maar ook vanwege de plaats van handeling. Een ruimte waarin de gedetineerde doorgaans spreekt met zijn of haar advocaat. In dit geval werd dus op een bijzondere manier hulp verleend.

“Tijdens het doen van mijn ronde langs de spreekkamer zag ik dat de advocate niet tegenover de justitiabele (gedetineerde, red.) zat, maar naast hem,” rapporteert de medewerker. Een ronde later is de positie van de advocate veranderd. Nu zit ze op haar knieën, de medewerker klopt op de deur. “Beiden maakten een schrikbeweging en de advocate stond gelijk op en veegde haar mond af met haar rechterhand.

” Een klassiek gevalletje heterdaad en even klassiek: de ontkenning. Hij vraagt hoelang ze nog nodig denken te hebben. “Bijna klaar,” zegt de advocate. De medewerker bespreekt het voorval met zijn collega’s en spreekt de twee vervolgens aan. Uit het rapport: “Ik zei dat ik heb gezien dat zij tussen zijn benen zat. Dat ze bezig waren. Daarop reageerde de justitiabele met de woorden Ja, wat heb je gezien, er is niks gebeurd, we hebben niks gedaan. De advocate zei: Ben je gek geworden of zo, er is niks gebeurd.”

Bezoek zonder toezicht
Kleine nuance: in het rapport wordt gesproken over een advocate, dit blijkt later niet helemaal te kloppen. Ze is werkzaam bij een advocatenkantoor als juriste, maar dat maakt het verhaal natuurlijk niet minder krankzinnig. Er is geen aangifte binnengekomen en het Openbaar Ministerie (OM) maakte geen zaak van het incident, toch raakten advocaten uit de regio niet uitgesproken over de gebeurtenis.

Lees ook  Agenten helpen vrouw nadat ze huilend op straat in Leeuwarden zat door spin in gootsteen

“Het ging in alle advocaten-appgroepen rond en iedereen wilde weten wie het was. Zoiets hebben we nog nooit gehoord,” vertelde advocaat Thijs Kapinga aan NH Nieuws. Hij zit regelmatig in zo’n spreekkamer van het complex in Zaanstad. “Het is een kleine ruimte, waar je met elkaar zit én waar je door glas gezien kan worden door advocaten die langslopen of de PIW’er (bewaker, red.) die langsloopt om te kijken of alles in orde is. De kans om betrapt te worden lijkt me best groot.”

Terwijl er ook in Zaanstad speciale kamers zijn waar gevangenen vrouwelijk bezoek mogen ontvangen. Kapinga: “Als je vriend vast zit, mag je die bezoeken in een afgesloten ruimte. Bezoek zonder toezicht noemen ze dat. Dan kunnen ook dit soort dingen doen. Maar natuurlijk niet op deze plek en in deze gezagsrelatie.” Want een juriste is uiteraard hartstikke chantabel en bovendien straalt het negatief af op de beroepsgroep.

“Wij verlenen diensten maar niet dit soort diensten,” is het droge commentaar van advocaat Richard Korver in datzelfde artikel. “Er zijn regels opgesteld en daar dient ook deze juriste zich aan te houden. Ik kan gewoon niet geloven dat je dit als professional doet. Dat je dit uit vrije wil doet. Het kan ook zijn dat ze gedwongen is.” Dat kan, maar voor die laatste suggestie is ruim een half jaar later geen enkele aanleiding gevonden.

Telefoonseks
Het is de laatste jaren vaker raak in Zaanstad. Het Justitieel Complex is pas geopend in 2016, maar in die relatief korte periode heeft de gevangenis zichzelf toch wel op de kaart gezet als dé sekscel van Nederland. In diezelfde maand, oktober 2021, dat de affaire over de pijpende juriste naar buiten kwam, was er ook het bericht dat een medewerker was ontslagen na een relatie met een gedetineerde.

Lees ook  Transgender man deelt ongelofelijke voor & na foto’s, en verliest al zijn vrienden en familie…

Ze was een penitentiaire inrichtingswerker die verantwoordelijk was voor de bewaring en beveiliging van gedetineerden. Daarnaast begeleidde ze ook gevangenen als mentor, een rol die ze dus veel te letterlijk nam. De Dienst Justitiële Inrichtingen wilde alleen kwijt dat er sprake was van een ‘onprofessionele relatie met een (ex-)gedetineerde’ en dat het dienstverband direct was beëindigd. Oud-collega’s vertelden aan NH Nieuws dat ze ‘aan het rommelen was met een boef’.

Begin dit jaar was het wederom raak in Zaanstad. In dezelfde week werden de stages van drie studentes beëindigd nadat ze waren betrapt op ongeoorloofd contact met gedetineerden. Eén stagiaire bezocht buiten werktijd een gevangene die was overgeplaatst naar een andere penitentiaire inrichting.

Die andere twee hadden buiten werktijd telefonisch contact met gedetineerden en de inhoud van die gesprekken was seksueel getint. “Ze hadden het over neuken, beffen. Ze hadden meerdere keren telefoonseks,” werd gelekt naar NH Nieuws.

Het is de voorlopige climax van een reeks bijzondere incidenten in Zaanstad. In 2019 had De Telegraaf de primeur over een affaire tussen 19-jarige stagiaire van het Re-integratie Centrum (RIC) en een 23-jarige gedetineerde die vastzat wegens gewelddadige berovingen. Ontkennen had weinig zijn, één van die intieme ontmoetingen werd haarscherp vastgelegd op camera. “De stage van de vrouw is meteen beëindigd hier. Voor de gedetineerde volgen geen sancties,” meldde een woordvoerder.

Nóg rodere oortjes kregen ze in Zaanstad van een ander seksincident. Wederom was een personeelslid veel ‘begripvoller’ dan in haar taakomschrijving omschreven staat, maar dit keer betreft het de dochter van een leidinggevende van de gevangenis.

De vrouw van begin twintig is als penitentiair inrichtingswerker betrokken bij de dagprogramma’s van gedetineerden op de afdeling Inrichting voor Stelselmatige Daders. De vrouw zou diverse keren zijn gewaarschuwd, maar kennelijk waren de charmes van de betreffende draaideurcrimineel niet te weerstaan. De twee werden op heterdaad betrapt en de hoge positie van haar vader kon haar niet meer helpen, ze kon op zoek naar een nieuwe werkgever.

Foto: Bridget Maasland laat strak figuur zien na ingreep: “Nét Kim Kardashian!”

Schokkend: ‘Alexander Pechtold zit vast wegens beschuldiging verkrachting’