in

Schulden en geen eten, maar wel altijd drugs in huis: zijn verslaving werd Thijs (23) fataal

Wat begon met een blowtje, eindigde in een zware drugsverslaving. Therapie en afkickklinieken hielpen de 23-jarige Thijs maar tijdelijk.

Twee jaar geleden overleed hij aan een cocktail van drugs. Zijn moeder Kirsten Kleijheeg ging er bijna zelf aan onderdoor.

Nu wil ze het taboe doorbreken. ,,Mensen vragen vaak of ik me schuldig voel, alsof het mijn schuld is dat mijn zoon dood is.’’

Aan de muur van haar woning in Oud-Beijerland hangt een foto van Thijs. Gekleed in een zwembroek staat hij op het strand, met zijn gezicht naar het water en zijn armen in de lucht.

Zijn moeder laat nog wat foto’s zien. We zien Thijs tijdens een vakantie, met een groep vrienden of gewoon thuis op de bank. Op iedere foto lacht hij. ,,Je zou niet zeggen dat hij verslaafd was, toch?’’ zegt ze.

Ambulances voor de deur
Maar Thijs was het wel. En in de zomer van 2019 werd de verslaving hem fataal. Op 20 juli haastte Kirsten zich vroeg in de ochtend naar zijn huis in Hendrik-Ido-Ambacht.

Er stonden allemaal ambulances en mensen in pakken voor de deur. Toen bleek dat Thijs was overleden, zakte de grond onder haar voeten weg.

,,Ergens vreesde ik het ergste, en toch had ik nog zo veel vertrouwen in de toekomst. Thijs had zich net ingeschreven voor een studie psychologie en had een afspraak staan met een afkickcoach’’, vertelt ze.

”Ik denk dat ik te veel opheb, ik weet niet wat ik moet doen”
– Thijs in een spraakbericht

Eigenlijk zouden ze die week van zijn overlijden niet eens in Nederland zijn. Kirsten, Thijs en zijn jongere broer Stijn planden namelijk een vakantie.

Maar Stijn had een studentenfeest dat hij niet wilde missen en Thijs had zijn zinnen gezet op een evenement. Hier kwam hij in aanraking met heroïne.

Op het festival ging het helemaal mis. ,,Ik denk dat ik te veel opheb, ik weet niet wat ik moet doen’’, is te horen op een van de spraakberichten die Thijs stuurde via zijn telefoon.

Ook in de dagen daarna ging hij door met gebruiken. Uit de autopsie bleek dat hij een mix van heroïne, coke, zware pijnstillers en andere drugs in zijn lijf had.

Lees ook  RIVM: aantal meldingen van kinderen met RS-virus flink gestegen

Geen zelfmoord, maar een ongeluk. ,,Alsof hij dacht: ik ga mijn leven weer oppakken, maar eerst doe ik alles wat God verboden heeft’’, vertelt Kirsten, die zelf in de psychiatrie werkt.

‘Kleinerend’
De grote vraag is waarom Thijs zijn heil zocht in drugs. Als kind was hij vrolijk en sociaal. Hij had veel vrienden, deed het goed op school en speelde veel buiten.

Maar hij kon ook onrustig zijn, en had een groot rechtvaardigheidsgevoel. Dat uitte zich met name in een van de laatste jaren van de basisschool, toen hij een nieuwe leraar kreeg.

,,Die was niet alleen streng, maar ook kleinerend. Kinderen moesten nog ouderwets in de hoek staan en Thijs en zijn vrienden werden ‘een poel des verderfs’ genoemd.Niet alleen Thijs, veel kinderen hebben hier last van gehad’’, vertelt zijn moeder.

Op de havo, Thijs was een jaar of 15, begon hij te experimenteren. Een blowtje tijdens het gamen: Kirsten vond er weinig van.

Ze had liever dat haar kinderen eerlijk waren over drugs dan dat ze achter haar rug om van alles zouden gebruiken. Stel dat het misging, dan was ze er in ieder geval op tijd bij.

Als ik toen had geweten wat ik nu weet, namelijk dat verslaving erfelijk kan zijn, dan had ik er niet zo licht over gedacht

Kirsten Kleijheeg
,,Als ik toen had geweten wat ik nu weet, namelijk dat verslaving erfelijk kan zijn, dan had ik er niet zo licht over gedacht’’, vertelt Kirsten, die na de dood van Thijs zelf kampte met een alcoholprobleem.

Ze liet zich zelfs opnemen. ,,Een paar wijntjes zijn toch niet erg, denken mensen vaak. Maar voor mij wel, want ik kan niet zo veel hebben.’’

Voor zijn vrienden bleef het bij een blowtje of een lijntje; bij Thijs liep het uit de hand. Hele dagen zat hij op de bank te blowen.

Al snel kwamen daar coke, zware pijnstillers en hallucinerende drugs bij – Thijs gebruikte alles door elkaar.

Schulden, maar altijd drugs in huis
Soms leek het even goed te gaan. Dan kickte hij af in een kliniek. In die cleane periodes had hij bijbaantjes, ging hij op reis naar Australië en haalde hij zelfs zijn hbo-bachelordiploma.

Lees ook  Verschrikkelijk nieuws voor GTST-acteur Cas Jansen: ‘Ernstige ongeluk’

Maar altijd kwam er weer een terugval, zoals toen hij in 2018 ging samenwonen met zijn nieuwe vriendin. Ze hadden amper te eten en veel schulden, maar er waren altijd drugs in huis.

Ik herkende hem amper toen ik hem ophaalde: hij was paranoïde, dacht zelfs dat we afgeluis­terd werden

Kirsten Kleijheeg
Op een dag raakte Thijs in een psychose op een festival. ,,Ik herkende hem amper toen ik hem ophaalde: hij was paranoïde, dacht zelfs dat we afgeluisterd werden.’’

Kirsten nam hem mee naar huis, maar wel onder bepaalde voorwaarden: geen alcohol en drugs. Wéér kickte Thijs af, voor even. Niet alleen zijn familie, ook zijn vrienden stonden machteloos.

,,Ondanks zijn verslaving bleef Thijs altijd sociaal en vrolijk, maar deze keer niet. Hij raakte in zichzelf gekeerd, vermagerde en zat ineens onder de pukkels. Als hij al appte, dan was het meestal om om geld te vragen’’, voegt ze toe.

Vlak voor zijn dood hadden ze nog een mooi moment. Thijs was midden in de nacht thuisgekomen. De volgende ochtend zaten ze met z’n drieën aan het ontbijt.

Lachend en pratend, net als vroeger. ,,Alsof hij wist dat hij er binnenkort niet meer zou zijn’’, zegt Kirsten met tranen in haar ogen.

Einde aan het leven maken
De maanden na zijn dood waren als een zwart gat. Kirsten zag het niet meer zitten, wilde er zelfs een einde aan maken.

Gelukkig kreeg ze veel steun van familieleden, vrienden en de vrienden van Thijs. Maar niet iedereen reageerde begripvol.

,,Voel je je niet schuldig?’’ kreeg ze menigmaal te horen, alsof ze het had kunnen voorkomen. Ook vonden mensen het ‘knap’ dat ze durfde te vertellen dat haar zoon aan een overdosis was gestorven.

De pijn om haar overleden zoon is niet minder. ,,Iedere dag is overleven’’, zegt ze. Wel heeft ze de rouw in haar leven weten te ‘integreren’.

Door haar verhaal te vertellen, hoopt ze het taboe rondom verslaving te doorbreken. Voor andere ouders, voor zichzelf, maar bovenal voor Thijs. ,,Zodat hij niet voor niets gestorven is.’’

Kinderen wijkagente staan doodsangsten uit als moeder wordt bedreigd in videoclip: ‘Ze daagde me uit’

Vermist meisje (12) Leidschendam is weer terecht