in

School ziet liever geen ‘blote’ kleding: ‘Docenten kunnen last hebben van meisje met diep decolleté’

Naveltruitjes, minirokjes of een wel érg zichtbaar decolleté. Is dat oké bij scholieren van 14 of 15 jaar oud? De Amersfoortse middelbare school Het Element ziet dat liever niet.

Ouders kregen deze week per mail het verzoek om er op toe te zien dat hun kind, ook met deze hitte, in gepaste kleding naar school gaat. Maar is dat wel aan een school om zich daarmee te bemoeien?

‘Dit houdt in: géén blote buiken en alleen broeken of rokjes met een lengte waarbij er geen ongepaste opmerkingen over gemaakt kunnen worden.’

Deze zin schoot Esther Lieverse, moeder van een zoon die op de school zit, in het verkeerde keelgat.

,,De school suggereert dat meisjes zich meer moeten bedekken, omdat ze anders ongepaste opmerkingen zouden krijgen”, zegt ze.

,,De omgekeerde wereld, want het probleem ligt bij degenen die vervelende opmerkingen maken, en nooit aan degene die zich kleedt zoals ‘ie wil.”

‘Blaming the victim’, noemt de Amersfoortse de werkwijze in een e-mail naar de school. ,,Ik ben van 1983 en toen ik op de middelbare school zat was het normaal om te zeggen: ‘Met zulke kleding vráág je erom om lastig gevallen te worden.’ Dit kan nu écht niet meer.”

Decolleté
Volgens directeur Koen Janssen is er totaal geen sprake van ‘victim blaming’, ofwel, de schuld bij het slachtoffer leggen. ,,Het is maar hoe je de mail wíl lezen”, zegt hij.

Lees ook  De beste ANWB Stelletjes van 2021

,,Als een jong meisje met een diep decolleté in de klas zit, dan kunnen docenten daar last van hebben.

Als die er iets van willen zeggen als: ‘Misschien kun je beter een shirt aandoen.’ Dan kan zo’n meisje weer reageren met: ‘Hij zit naar m’n tieten te staren.’ Dat zijn situaties die we willen voorkomen.”

”Als docenten er iets van willen zeggen als: ‘Misschien kun je beter een shirt aandoen.’ Dan kan zo’n meisje reageren met: ‘Hij zit naar m’n tieten te staren’’
– Koen Janssen, directeur

En wat betreft de ‘ongepaste opmerkingen’: ,,De docent kan een leerling op nog zo’n gepaste wijze aanspreken op de kledingstijl, maar de leerling kan het als ongepaste opmerking opvatten. Dát is de boodschap van de mail.”

Voor de helderheid, er geldt dus géén verbod op schaarse kleding op de school. ,,Het staat leerlingen nog steeds vrij om een naveltruitje te dragen.

De mail is slechts een verzoek aan ouders om daarop te letten. Als school dragen we juist actief uit dat je mag zijn wie je bent.”

Ongemakkelijk
Lieverse en Janssen hebben intussen een gesprek gehad over de mailwisseling. ,,Ik begrijp zijn redenering, maar we zijn het op sommige punten nog steeds oneens”, zegt Lieverse.

Lees ook  Tilburger (32) overleden bij ongeval met scooter en auto

,,Als docenten zich ongemakkelijk voelen bij schaarse kleding is dat hun probleem. Niet die van de leerling. Het is niet aan leraren of scholen om te bepalen wat de leerling draagt.”

Een rondgang bij andere Amersfoortse scholen leert dat deze discussie daar nauwelijks gevoerd wordt. Kledingregels zijn er bijna niet.

,,Als je met een motorhelm in de klas zit moet je die af doen”, zegt Cees van Lent van Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt. ,,Anders kun je geen normaal contact hebben met de docent. Verder zijn er geen regels.”

,,Hier lopen genoeg leerlingen in naveltruitjes rond”, zegt rector Frank van de Haar van Het Nieuwe Eemland. ,,Niemand neemt daar aanstoot aan. Er is geen probleem en daarom zijn er geen regels nodig.”

Het Corderius heeft wél richtlijnen voor kleding, maar die zijn zeer algemeen en worden nauwelijks toegepast.

,,In de schoolgids staat dat kleding ‘gepast en niet aanstootgevend’ moet zijn”, zegt rector Kees van den Brink. ,,Daar valt bijvoorbeeld een T-shirt met een hakenkruis erop onder.

Mentoren kunnen hun leerlingen na de les aanspreken op hun kleding, maar in de driekwart jaar dat ik schooldirecteur ben, heb ik nog nooit een melding gehad dat dat is gebeurd.”

Dieven stuiten op slaapwandelend jongetje (4), ‘brengen’ hem naar huis en nemen pinpassen en auto mee

Stap 4: dit mag weer vanaf 26 juni