in ,

Sanie (23) bezocht alle 173 McDrives van Nederland: ‘Heb honderden kipnuggets besteld’

Sanie Patty (23) tufte, in strijd tegen de coronaverveling, door alle 173 McDrives van Nederland. Hij bestelde overal eten en bewaarde zijn bonnetjes in twee goudgele plakboeken. ,,De lekkerste kipnuggets at ik in Enschede.”

Op de parkeerplaats van de lokale McDonald’s ademt Patty diep in. De frituurgeur is hier, op een steenworp afstand van de A15, onmiskenbaar. De Ridderkerker grijnst breed. ,,Bekend luchtje.”

Dat is niet overdreven: Patty bezocht de afgelopen maanden alle 173 McDrives van Nederland. Het kostte hem negen dagen, evenzoveel tankbeurten en zo’n 1200 euro. Want nergens reed hij langs zónder een bestelling te plaatsen.

De grote favoriet: kipnuggets. Hij schat honderden stuks verorberd te hebben. Daar komen de tientallen McKroketten en hamburgers nog bij. Alleen de Big Mac bestelde Patty nooit. Niet lekker genoeg, vindt-ie.

Kaart bij ANWB gekocht
Het was een collega die de procesoperator in februari vorig jaar uitdaagde. ,,Hij had honger, dus ik zei: ‘Je gaat zeker naar de Mac?’

Toen bleek dat we allebei op weg naar huis vier verschillende vestigingen tegenkomen. Hij daagde me uit om overal eten te bestellen. Uiteindelijk kwamen we op álle McDrives uit. En ja, dat dóe ik dan ook. Dat zit in me.”

”Als je je kipnuggets en burgers de volgende dagen onder het tos­ti-ij­zer legt, worden ze weer krokant”

Bij de ANWB kocht Patty een kaart van Nederland. Vervolgens zocht hij via Google Maps alle McDrives op en krabbelde hij die op de kaart.

Lees ook  Anna Nooshin heeft ze er weer behoorlijk losjes bijhangen

Tijdens zijn tochten nam hij telkens een vriend mee. ,,Je zit de hele dag met elkaar opgescheept, waardoor je diepere gesprekken voert. Ik heb mijn vrienden beter leren kennen, dát was het mooiste aan dit avontuur.”

In Enschede zijn kipnuggets pittiger
De beste eetervaring had hij in Enschede. ,,Daar waren de kipnuggets pittiger dan normaal. Nét wat lekkerder.” Een andere favoriet: de McDonald’s bij Eindhoven.

,,Daar is alles in de stijl van de jaren 50. Weer eens wat anders.” De minst prettige herinnering heeft Patty aan een Amsterdams restaurant. ,,Daar vergaten ze mijn bonnetjes. De hamburger en patat smaakten bovendien erg zoet.”

Het is voorgekomen, al was het uitzonderlijk, dat Patty zijn bestellingen niet op kreeg. Die keren nam hij zijn eten mee naar huis.

,,Als je je kipnuggets en burgers de volgende dagen onder het tosti-ijzer legt, worden ze weer krokant.”

Nog een tip: vraag bij een milkshake om twee rietjes, aangezien de papieren exemplaren van tegenwoordig snel slap worden.

‘Misschien een paar kilo aangekomen’
De honderden kipnuggets zijn Patty niet aan te zien. Hij zegt de afgelopen maanden dan ook vaker gesport te hebben. Onder de streep kwam hij misschien ‘een paar kilo’ aan.

Last van de snacks kreeg hij naar eigen zeggen nooit. Ook niet nadat hij met een vriend liefst 25 hamburgers bij één McDrive had besteld en vervolgens opat.

Lees ook  Tiener die zijn nier heeft verkocht voor een iPhone, is nu levenslang verbonden aan zijn bed

Vervelen deden de snacks – ‘kom van kleins af aan bij McDonald’s, het is allemaal nét wat krokanter’ – evenmin. Nog altijd tovert een ‘kip twintig’ een grote glimlach op zijn gezicht.

Het enige fysieke ongemak: zijn mond voelde 24 uur na een toer vaak droog aan. Die dagen dronk hij daarom extra veel water.

De frituurgeur in zijn Polo verdreef hij door aan het einde van de dag met twee open ramen te rijden.

Twee goudgele fotoboeken – de kleur is een knipoog naar de goudgele M – herinneren aan het avontuur.

Patty heeft ze gevuld met bonnetjes, foto’s en teksten van meereizende vrienden. Hij wil ze tevoorschijn halen als zijn kinderen ooit naar 2020, het historische coronajaar, vragen.

McDonald’s onder de indruk
McDonald’s heeft Patty inmiddels laten weten onder de indruk te zijn van de ‘Tour d’Mac’ en een prijs voor hem te hebben.

Eerder kreeg de Ridderkerker al een coupon voor een product naar keuze. Die bewaart-ie als souvenir.

Hij heeft bovendien niets aan die bon bij zijn nieuwste project: alle KFC-restaurants met drive-thru bezoeken. Daarna wacht de Burger King. Het tellen – respectievelijk 51 en 29 zaken – is alvast gebeurd.

Ruud de Wild krijgt goed nieuws van artsen: ‘Ik ben schoon!’

Zoontje (8): ‘Papa pakte me bij mijn benen en dipte me in zwembad, ik kreeg geen adem meer’