in

Rugzak van vermiste Natacha de Crombrugghe (28) gevonden in Peru, ouders helpen mee zoeken naar dochter

In Peru is een rugzak gevonden van de vermiste Belgische toeriste Natacha de Crombrugghe (28). Dat heeft het parket van Brussel bevestigd aan HLN.

De jonge vrouw verdween iets meer dan twee weken geleden in Cabanaconde, in het zuiden van het land.

Sindsdien heeft niemand nog iets van haar gehoord. Haar ouders zijn inmiddels aangekomen in Peru en zullen reddingswerkers mee helpen zoeken naar hun dochter in het natuurgebied waar ze heen wilde trekken. Het Openbaar Ministerie zou echter ook een misdrijf niet uitsluiten en heeft een onderzoek geopend.

De jonge vrouw uit Linkebeek (Brussel) is spoorloos sinds 23 januari. Ze was op trektocht en vertrok in haar eentje naar de Colca Canyon, nadat ze eerder de bekende ruïnestad Machu Pichu bezocht.

De Colca Canyon is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Peru. Hij is twee keer zo diep als de beroemde Grand Canyon in de Verenigde Staten en een perfecte plek om te klimmen en condors te spotten.

“Ik kan bevestigen dat in het hotel waar ze voor haar verdwijning logeerde, een rugzak is gevonden”, aldus Sarah Durant van het Brusselse parket.

“Er wordt momenteel onderzocht of we iets kunnen afleiden uit de inhoud van die rugzak. Voorlopig is daar nog niets meer over bekend.”

Lees ook  Meisje 11 bevallen - vader onbekend

Trekkersrugzak 
Volgens lokale media zou het om een lichtblauwe trekkersrugzak gaan. Die werd gevonden in het hostel ‘La Estancia’ aan de Jorge Chavez Street in Cabanaconde, waar Natacha de Crombrugghe verbleven zou hebben op de derde verdieping in kamer 33.

Volgens het hotelpersoneel zou ze verklaard hebben dat ze van plan was om naar de Colca Canyon te trekken en de bekende Sangalle-vallei te bezoeken.

Volgens de Franse backpacker Marius Pons-Bordeaux – die een tijd met Natacha meereisde – zouden haar vrienden voor het laatst een bericht van haar gekregen hebben op 23 januari om 17 uur. Ze stuurde ook haar locatie mee.

“Ik kan me inbeelden dat het niet uitgesloten is dat ze verloren gelopen is. Bovendien was het die dag geen mooi weer”, vertelt hij. “Ik ben uiteraard heel bezorgd.”

Intussen zijn de ouders en de broer van de jonge vrouw aangekomen in Peru. Zij zullen onder meer kleding te zien krijgen die reddingswerkers gevonden hebben tijdens hun zoektocht naar Natacha in de regio Yaguar. Het is nog niet duidelijk of die effectief aan haar toebehoort.

Lees ook  Amerikaanse veteranen redden 500 Afghanen uit Kaboel in geheime operatie

Volgens de Peruviaanse krant Correo zal de familie van de Belgische zich dinsdag (plaatselijke tijd) aansluiten bij de zoekactie.

Ze trekt dinsdagmiddag samen met de High Mountain Rescue Unit (USAM) van de politie en een groep klimmers richting Sangalle-vallei.

De autoriteiten zullen een grote drone gebruiken om de kloven te doorzoeken en ook politiehond Wally – een golden retriever – helpt mee zoeken.

Het Openbaar Ministerie sluit volgens het Peruviaanse radionetwerk Radio Exitosa ook niet uit dat er een misdrijf in het spel is.

De plaatsvervangende openbare aanklager van Chivay – Carlos Miguel Salinas Vargas – heeft een speciaal team van de Criminal Investigation Division (Divincri) gevraagd om een onderzoek te starten.

Vallei
Reddingswerkers kammen volgens lokale media al vijf dagen op rij de Colca Canyon uit. Ze dalen onder meer af in ravijnen om sporen van de vrouw te zoeken, vooralsnog zonder succes.

De familie van Natacha de Crombrugghe krijgt bijstand van een medewerker van de Belgische ambassade.

“Die helpt hen om zo snel mogelijk met de juiste personen in contact te komen”, vertelde woordvoerder Wouter Poels van Buitenlandse Zaken eerder al uit aan HLN.

Brams laatste woorden aan moeder voor hij stierf in Peru: ‘Ik ga op mijn hoogtepunt’

Marinella Beretta (70) pas 2 jaar na overlijden thuis teruggevonden: “Vergeten door eenzaamheid”