in

Rottweilers van buurman bijten keer op keer de schapen van Bert (86) dood: ‘Doe wat!’

Bert Stekelenburg (86) is het zat dat de twee rottweilers van buurman Henk Brand het steevast op zijn schapen gemunt hebben. Na vier bezoekjes aan zijn terrein in Dedemsvaart en elf dodelijke slachtoffers was het onlangs weer raak en legden twee wollige viervoeters het loodje. ,,Een afschuwelijk schouwspel.” De buurman: ,,Natuurlijk gedrag.”

Een bloedbad, een slagveld en een poel van traumatische ervaringen. Bert Stekelenburg (86) ligt er in het buitengebied van Dedemsvaart soms wakker van, wanneer er ’s nachts in de struiken iets ritselt. Zijn het opnieuw de twee rottweilers van buurman Brand? Die woont weliswaar op kilometers afstand, maar diens honden hebben de afgelopen twee jaar vier keer toegeslagen op het perceel van Stekelenburg. De trieste balans: dertien dode schapen en een hele rits verwonde dieren. ,,Dit moet stoppen. Gemeente, politie, doe er wat aan.”

Stekelenburg heeft er best mee geworsteld om de gebeurtenissen publiekelijk aan de kaak te stellen, vertelt hij aan de keukentafel in de woonboerderij aan de noordkant van Dedemsvaart. Maar de bebloede schapen die hij kon laten afvoeren gaan niet meer van zijn netvlies. ,,Een vreselijk gezicht. Bij sommige dieren flinke verwondingen aan poten en staart. Andere zijn weer gekeeld. Uit paniek zijn ze over het gaas gesprongen. Ik heb een poel in de bossen, ook daar heb ik eens een schaap gevonden. In het water zijn ze topzwaar.”

Misse boel
De eerste aanval werd in juli van 2019 ingezet, heeft Stekelenburg bijgehouden. Hij weet nog goed dat een andere buurman belde dat er een schaap van hem losliep. Misse boel, dacht Stekelenburg toen al. En inderdaad, hij ziet van een afstandje hoe een van de rottweilers een schaap naar de keel vliegt. ,,Een afschuwelijk schouwspel. Eén schaap lag al dood in de wei, een ander werd bij zijn strot gegrepen en een derde liep, achtervolgd door de tweede hond, op ons af. Die dag zijn er vijf schapen afgeslacht. Sindsdien ruiken ze bloed.”

De politie verschijnt ten tonele en de toch ook geschrokken Brand helpt mee met het afvoeren van dode schapen. Hij betaalt een vergoeding en geeft volgens Stekelenburg aan beter op zijn dieren te zullen letten. Een week later klinkt echter opnieuw hondengeblaf rond de hoeve, waarop de bewoner en zijn partner wakker schrikken. Uit het raam zien ze hoe de rottweilers oog in oog met de schapen staan. De honden gaan na het flitsen met een schijnwerper op de loop en laten de wollige viervoeters met rust. Althans, voor nu…

Lees ook  Dierenarts onthult: Wat huisdieren doen, minuten voordat ze inslapen

Want zo’n drie maanden later maakt de dochter van Stekelenburg een ommetje op het terrein – de heer des huizes kocht vijftig jaar terug een ruim stuk grasland, inmiddels is dat een bosperceel – als ze links en rechts wat dode schapen ziet liggen. Ze telt er in totaal zes, maar nog eens drie dieren zijn vreselijk toegetakeld. De maat is dan echt vol en Stekelenburg schrijft de juridische afdeling van de gemeente Hardenberg aan. In de brief: ‘Buurman Brand heeft mij bezworen dat dit nooit meer zou gebeuren. Wat mij betreft een loze belofte.’

Logeren
Dat de gemeente in een antwoordbrief schrijft dat ‘wanneer er onverhoopt opnieuw een bijtincident zou worden veroorzaakt door de honden van Brand ze zonder meer in beslag worden genomen’, brengt Stekelenburg nu na het laatste voorval in. Het ging bijna twee jaar goed tussen de rottweilers en de schapen, maar in augustus legde opnieuw twee ooien het loodje. ,,Hij heeft kansen zat gehad. Dit weekend komen er kleinkinderen in tentjes logeren.” Stekelenburg valt stil en schudt zijn hoofd. ,,Nee, niet aan denken. Tijd dat er gehandhaafd wordt.”

Contact met klager
De gemeente Hardenberg geeft in een reactie aan dat de zaak bekend is en haar aandacht heeft. „In januari 2020 hebben we opgetreden. Toen is ervoor gekozen om de eigenaar van de honden een waarschuwing te geven. We hebben nu geconstateerd dat de zaak niet is opgelost. Hierover willen we contact met de klager”, zegt gemeentewoordvoerder Carina Slooijer – van der Veen.

Lees ook  Kat en muisspel tussen hond en agent eindigt in vriendschap

„We willen voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Daarom willen we dit zorgvuldig en structureel oplossen. We onderzoeken nu wat daarvoor juridisch de beste weg is. We houden de klager op de hoogte van de stappen die we zetten.”

Buurman is gek met zijn honden: ‘Absoluut niet gevaarlijk’
Buurman Henk Brand geeft in een reactie aan dat het absoluut niet zijn wil of wens is dat zijn rottweilers achter schapen aangaan, maar constateert wel dat dat nu eenmaal in de aard van het beestje zit. Hoewel tussen de schapen- en hondenren een flinke afstand zit, grenzen de percelen wel aan elkaar. En lukt het de honden af en toe toch ergens een maas in het net te vinden en daar doorheen te glippen.

,,Dat ze er dan met zijn tweeën vandoor gaan is natuurlijk gedrag. Net zoals een wolf een dier dood bijt. Maar dit had niet moeten gebeuren.” Hoewel hij liever niet wil reageren op het verhaal van Bert Stekelenburg en van ‘een hetze in de buurt’ spreekt, geeft hij aan dat zijn honden absoluut niet gevaarlijk zijn.

,,De buurman zegt dat hij zijn kleinkinderen niet bij mijn honden wil hebben, maar die van ons lopen er gewoon tussen. Dat zou ik toch nooit doen als de honden gevaarlijk zouden zijn?” Als het over inbeslagname van rottweilers gaat is Brand duidelijk. ,,Dat gaat mij veel te ver. Ik ben hartstikke gek met de honden. De situatie wordt ernstig overtrokken.”

Bovendien, beweert Brand, hebben zijn honden tot voor kort altijd in de buurt van schapen gelopen. ,,Afgelopen jaar hadden wij schapen bij ons thuis lopen achter een net. Onze honden hebben er nooit naar omgezien. De heer Stekelenburg gebruikt geen degelijke afrastering en maakt het daardoor indringers wel erg gemakkelijk.” Tenslotte wijst Brand op het jachtinstinct van honden in zijn algemeenheid en dat de viervoeters nu eenmaal achter reeën, hazen, konijnen en dus schapen aan hollen.

Syrisch jongetje (11) loopt Rotterdams politiebureau binnen en vraagt om asiel

Verdriet om doodgeschoten kat: welke ‘malloot’ had het op Felix gemunt?