in

Rots breekt af en raakt bootjes met toeristen in Brazilië, minstens 7 doden

Minstens zeven mensen zijn om het leven gekomen en nog eens negen mensen zwaargewond geraakt door de instorting van een rotswand langs een groot stuwmeer in Brazilië, aldus de lokale brandweer. Eerder werd gesproken van ten minste vijf doden.

Duikers zijn nog aan het zoeken naar drie toeristen en dagjesmensen die als vermist zijn opgegeven.

Vlak na de ramp stond het aantal vermisten op twintig, maar de meeste van hen konden via hun telefoon gelokaliseerd worden.

De slachtoffers zaten in bootjes die onder een klif doorvoeren en door het vallende gesteente werden bedolven.

Ook raakten mensen gewond door de metershoge golven die de instorting van de rotswand veroorzaakten.

Het ongeluk gebeurde zaterdag op een stuwmeer in de staat Minas Gerais, ruim 300 kilometer ten noordwesten van Rio de Janeiro.

Lees ook  Man vermist in riolering na noodweer in Waals-Bra­bant

Sinds het gereedkomen van de stuwdam in 1963 trekken de wateren in deze streek toeristen. De ernstig gewonden zijn in medische centra in het plaatsje Passos opgenomen.

Plaatselijke media tonen beelden van de vallende rots. Onder het afgebroken gesteente voeren drie bootjes vol met mensen die zich in het toeristische gebied in de gemeente Capitólio op het water vermaakten.

Op andere beelden is te zien hoe omstanders net voor het vallen van de rots waarschuwen dat ‘er veel stenen naar beneden vallen’ en naar inzittenden van andere bootjes roepen weg te gaan van de muur.

Het is nog steeds onduidelijk waarom het gesteente zich plotseling losmaakte van de klif. Volgens brandweerlieden was er de afgelopen dagen zware regenval in het gebied.

Lees ook  Omgekomen Amerikaanse soldaat plaatste vlak voor haar dood ontroerende foto met baby in armen:’I love my job’

Wel tonen beelden dat de rots bovenop zeker twee bootjes terechtkwam. De golven die de ineenstorting veroorzaakte in het meer, hebben ook andere kleine vaartuigen in problemen gebracht.

President Jair Bolsonaro retweette enkele videobeelden en meldde dat ‘zodra de ongelukkige ramp plaatsvond, de Braziliaanse marine naar de locatie is verplaatst om slachtoffers te redden en de gewonden te vervoeren.’

Joyrider (12) komt tot stilstand in tuin overburen

Koeien krijgen virtual reality headsets zodat ze denken dat ze buiten zijn