in

Rondje joggen eindigt voor vrouw in nachtmerrie: ver krachter slaat toe

Een rondje joggen in alle vroegte op tweede paasdag vorig jaar liep voor een jonge vrouw uit op een nachtmerrie.

Midden op de Voorstraat in hartje Utrecht werd ze belaagd door een 35-jarige man. Hamvraag bij het proces vandaag: was er sprake van ver krachting?

Ineens is hij daar. Van achter een geparkeerde auto. Hij geeft haar een mep. Pakt haar bij haar polsen. Grijpt haar bij de keel waardoor ze geen adem meer krijgt.

Opent met de ene hand haar mond om met de vingers van zijn andere hand diep binnen te dringen.

Pas als het haar lukt te schreeuwen en van zich af te schoppen en te slaan, zet hij het op een lopen. Een getuige hoort haar roepen: overduidelijk de paniekerige schreeuw van een vrouw in doodsangst.

Camerabeelden
Was haar belager op die 12de april nou dezelfde man die drie dagen eerder naast haar was komen fietsen en tegen haar zei: ‘Praat tegen me, ik wil met je ne*ken’?

Ja, is de slotsom van rechercheonderzoek waarin volgens de politie en het Openbaar Ministerie veel gelijkenissen te zien zijn tussen beide situaties.

Dus komt de 35-jarige Nigeriaan Monday A. in beeld. Zijn verklaringen? Die wisselen sterk. De ene keer zegt hij überhaupt niet in de stad te zijn geweest, de andere keer stelt hij dat het juist het slachtoffer was die avances maakte.

Lees ook  Vader en zoon mishandeld door groep van twintig jongeren in Enschede

Of hem zou hebben besprongen omdat er een ruzie zou zijn over drugs. De details die hij steeds noemt, stroken volgens het OM niet met de camerabeelden die in de Voorstraat zijn veiliggesteld.

De verdachte werd recent geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Omdat de gesprekken met deskundigen oppervlakkig bleven, kunnen de onderzoekers weinig conclusies trekken over de persoon van de verdachte.

Mogelijke stress of een cannabisverslaving kunnen niet één op één de verklaring zijn voor de geweldsuitbarsting waarvan de verdachte beschuldigd wordt.

Dna
Wie hij is? Hij komt uit Nigeria, verbleef langere tijd in Italië en in Frankrijk en streek in november 2019 in Nederland neer in de hoop politiek asiel te krijgen.

Die kans is inmiddels verkeken. Omdat hij inmiddels illegaal in Nederland is, eiste het OM een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar.

De hamvraag waar de rechtbank zich over moet buigen voordat er op 21 mei een uitspraak volgt, is of er sprake was van ver krachting.

Het slachtoffer deed in eerste instantie aangifte van mishandeling, maar het OM concludeerde dat er ook sprake was van ver krachting.

Omdat het binnendringen met vingers in de mond – en de roerende bewegingen die daarbij werden gemaakt – een s*ksuele lading hadden.

Lees ook  Moeder beschuldigt ouder van ped*fiel gedrag, maar wordt zélf veroordeeld: ‘Het was hartverscheurend’

Het OM baseert het oordeel op de verklaringen, de videobeelden en het DNA dat werd aangetroffen op de jas van de vrouw. Op borsthoogte.

De verdediging is het met de kwalificatie ver krachting oneens, en zegt dat die verdenking er met de haren bijgetrokken is in een toch al rammelend politieonderzoek.

”Hij nam de aanzienlij­ke kans op het toebrengen van zwaar lichame­lijk letsel, mogelijk veroor­zaakt door het coronavi­rus, op de koop toe nam”
– Officier van justitie

Coronavirus
De officier van justitie benadrukte dat de verdachte ook moet worden aangerekend dat hij ‘in tijden van corona’ zulke handelingen bij een vrouw normaal leek te vinden.

,,Terwijl hij daarmee de aanzienlijke kans op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, mogelijk veroorzaakt door het coronavirus, op de koop toe nam.’’

De gevolgen voor het slachtoffer zijn groot. Ze volgde het proces via een videoverbinding. ‘Bij jouw vrijheid begint mijn levenslang’ staat er in haar slachtofferverklaring te lezen.

De officier voegde daar aan toe: ,,Het slachtoffer kwam al amper buiten, nu helemaal niet meer. Ze had al een posttraumatisch stresssyndroom (PTTS) opgelopen bij een eerder geweldsincident.’’

Dat was ook de reden waarom ze in het bewuste paasweekeinde in alle vroegte ging joggen; het was dan rustig in hartje Utrecht. ,,En nu komt er een PTTS bij.’’

André Hazes toe aan volgende stap in relatie met Sarah van Soelen

Haagse vrouw (32) raakt al haar spaargeld kwijt door online oplichting