in

Vader Peter moet kinderen na zwemles buiten afdrogen vanwege qr-apartheid

Geen QR-code én toch je kind naar zwemles brengen? Peter Aalberts zet een tentje op naast de ingang van het zwembad in Alphen aan den Rijn, om zijn zoon af te kunnen drogen.

,,Ik heb er echt een knoop van in mijn maag gehad”, vertelt Aalberts. ,,Ik was eerst van plan op een minder nette manier naar binnen te gaan, maar dat is niet de manier waarop we met elkaar omgaan. Ik heb er bewust voor gekozen niet deel te nemen aan de QR-maatschappij. Ik vind niet dat ik eerst iets moet laten zien, voor ik iets mag doen. Dat is voor mij een no go.”

Aalberst bracht zijn zoon in zwemkleding naar zwembad AquaRijn en zette ondertussen de tent op. ,,Hij zwemt in het laatste badje en moet dus met kleren aan zwemmen. Ik had een straalkachel meegenomen om de partytent te verwarmen. Met een pot koffie heb ik op een stoeltje in de tent zitten wachten tot de les voorbij was.”

Verwarmen
Ouders moeten sinds zaterdag een QR-code tonen om bij zwemlessen toegang te krijgen tot de kleedkamers van zwembaden. Volgens Aalberts, die overweegt de tent volgende week opnieuw op te tuigen, waren er ook ouders die hun kind na de les afdroogden op een handdoekje op de stoep.

Lees ook  Man sterft tijdens stierenrennen in Spaanse stad Onda

,,Ik had ook mijn dochter van twaalf kunnen vragen met mijn zoon mee te gaan, of mijn ouders, zoals ook het zwembad voorstelde in een mail. Maar daarmee sla je de plank mis, je doet dan alsnog mee. Ik heb mijn eigen kleedkamer gemaakt. Volgende week sta ik er weer, tenzij het zwembad dicht gaat. Mocht het gaan vriezen, dan neem ik een extra kachel mee om de tent te verwarmen.”

De tent heeft er zo’n anderhalf uur gestaan. AquaRijn wist niet van de tent, die is dus ook zeker niet op verzoek van het bad weggehaald. ,,Doe je alles dicht, dan is het duidelijk. Gooi je alles open, dan is het duidelijk. Bij ons staat veiligheid voorop, maar we zijn met handen en voeten gebonden”, zegt Jary Göbel, vestigingsmanager bij AquaRijn en adjunct-directeur bij De Thermen 2, exploitant van het zwembad. Zo staat er bij de ingang een beveiliger die QR-codes controleert.

Verdrinken
Göbel weet dat ouders van zwemleskinderen zich in een Facebookgroep hebben verenigd. Tegen de tent is hij niet. ,,Zo kunnen hun kinderen toch op zwemles.” Sommige ouders hebben hun kind van zwemles gehaald sinds de QR-code verplicht is in het bad, merkt hij: ,,Maar dit is beperkt.”

Lees ook  Naar Nederland gevluchte Oeigoer slaakt noodkreet: 'Waar is mijn broertje?'

Of dit soort taferelen vaker voorkomen in den lande, is niet precies bekend. Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu deelt op Twitter een foto van een soortgelijke situatie. Collega-Kamerlid Michiel van Nispen (SP) heeft vragen gesteld aan de minister over waarom de QR-code verplicht is voor ouders die hun kind komen brengen naar zwemles. En de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) wil de code van de zwemlessen af krijgen.

,,Wij moeten er niet aan denken dat aanstaande zomer kinderen dreigen te verdrinken doordat zij door deze maatregel niet de mogelijkheid hebben gehad om zwemles te volgen”, aldus voorzitter Shiva de Winter. Zwembond KNZB kon nog niet reageren.

Curtis is meest premature baby ooit die het overleefde na geboorte met 21 weken

Nieuwe maatregelen: milde lockdown van drie weken