in

PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na beschuldiging ongepast gedrag

Kamerlid Gijs van Dijk van de PvdA vertrekt uit de Tweede Kamer. Dat heeft hij besloten nadat verschillende vrouwen hem hebben beschuldigd van ongeoorloofd gedrag.

Hij zou ze hebben omhelsd en gezoend tegen hun wil. Een van hen stapte naar de politie en diende een klacht in bij de partij. Die klacht werd aanvankelijk ongegrond verklaard.

De zaak speelt al sinds 2019, toen er een klacht tegen Van Dijk werd ingediend door Cornelia Klaster.

Zij had als voorzitter van de meedenkgroep Armoede binnen de PvdA regelmatig contact met het Kamerlid.

Zij beschuldigde hem van handtastelijkheden, die plaatsvonden terwijl ze duidelijk had gemaakt daar niet van gediend te zijn.

Nadat Van Dijk haar zo hard tegen zich aan zou hebben gedrukt dat ze blauwe plekken kreeg, stapte ze naar de politie en deed ze haar beklag bij de partijleiding. Klaster tegenover de NOS over die gebeurtenis:

Lees ook  Belastingdienst opnieuw in de fout met toeslagen

“Ik zei: Gijs laat me los. Maar het duurde daarna nog lang. Hij liet me pas los toen zijn medewerker binnenkwam. Ik heb een week lang een blauwe borst gehad.”

Niet serieus genomen
Klaster zegt dat er verschillende incidenten zijn geweest, waarbij ook getuigen aanwezig waren. Toch is haar klacht nooit serieus behandeld door de partij, vindt ze.

Het externe onderzoeksbureau dat werd ingeschakeld bleek aan de PvdA gelieerd te zijn en was volgens haar niet geïnteresseerd in haar getuigen of bewijzen, zoals mails en appjes.

Bovendien kreeg Van Dijk wel een advocaat toegewezen door de partij en zij niet. Van Dijk ontkende tegenover het onderzoeksbureau.

Hij kon zich wel voorstellen dat hij Klaster omhelsd had uit enthousiasme en dankbaarheid, maar “nooit met intieme bedoelingen van het ongewenste soort.” Hij weet naar eigen zeggen exact waar de grens ligt.

Lees ook  Dode vrouw gevonden in water, politie vraagt hulp bij identificatie

De klacht van Klaster werd ongegrond verklaard. Daar was ze zo boos over dat ze haar relaas op Facebook zette.

Onder druk van een advocaat die de PvdA op haar af stuurde verwijderde ze de post. De partij besloot haar te royeren als lid.

Klaster protesteerde en de interne klachtencommissie van de PvdA zegde toe de zaak te gaan onderzoeken. Maar daar is nog steeds geen uitslag van.

De afgelopen dagen hebben nog zeker twee vrouwen bij de PvdA-leiding gemeld met beschuldigingen aan het adres van Van Dijk.

Een van hen zegt ook van hem een “zeer innige knuffel” te hebben gekregen “waarbij hij mij ongewoon stevig tegen zich aandrukte en vasthield. Ik was aangeslagen. Het voelde ongemakkelijk, niet passend”.

Spectaculaire redding: agent bevrijdt hond uit brandende auto

Fietser (67) overleden na aanrijding