in

Politie waarschuwt tegen woninginbrekers met voetjesactie

Tussen de meldingen door hebben agenten van het team Bergen op Zoom in de afgelopen dagen zogenoemde ‘voetjesacties’ gehouden.

Dit werd gedaan in het kader van bewustwording bij de burgers binnen het teamgebied, zodat zij er op gewezen werden dat inbrekers hun huizen op een gemakkelijke manier binnen kunnen komen.

De politiemensen gingen onaangekondigd de wijk in en keken dit keer niet als agent, maar als potentiele inbreker naar woningen en schuurtjes.

Ook letten ze op niet afgesloten fietsen op opritten en andere zaken die voor het oprapen (of wegnemen) liggen.

Wanneer ze ergens kwamen waar het wel heel makkelijk binnenkomen was, en er was niemand thuis, dan legden de agenten een kartonnen voetje neer.

Die voet stond symbool voor het feit dat nu de politie was langsgeweest, maar dat er ook iemand met minder goede bedoelingen langs had kunnen komen.

Was er wèl iemand thuis, dan spraken de agenten de bewoner aan en gaven hem of haar preventietips. Die tips zijn vaak eenvoudiger dan je denkt.

Lees ook  Kind (3) zwaargewond bij aanrijding in Waspik, twee keer door zelfde auto overreden

Tips om inbraak te voorkomen
Denk er bijvoorbeeld altijd aan om je deuren op slot te doen. Ook als je maar heel even het huis verlaat. Leg je sleutels als je weg gaat niet onder de mat of een bloempot.

Inbrekers kennen al die verstopplekjes ook. Als je ’s avonds weg gaat, laat dan een lichtje aan. Laat je huis eruit zien alsof er iemand thuis is.

En natuurlijk een hele belangrijke: Meld verdachte situaties als u die ziet! U kent uw buurt het beste, dus u weet ook het beste wanneer er iets niet pluis is.

Laat het ons dan ook weten. Meer tips om woninginbraken te voorkomen vindt u op onze themapagina op politie.nl.

Bijzonderheden
Bij een woning in Bergen op Zoom konden de politiemensen, als ze hadden gewild, via een klimmetje op vuilcontainers zo de overstap maken naar een open dakraam en op die manier de woning betreden zonder dat het de bewoners op zou vallen.

Ook troffen de agenten veel schuren aan die niet waren afgesloten en stonden er geregeld niet afgesloten fietsen op opritten.

Lees ook  Ouders woest op speciaal-onderwijsschool: 'Kind stond te spugen van angst'

Tijdens de preventie-actie werden meerdere geparkeerde auto’s gecontroleerd. Vaak waren die netjes afgesloten, maar het gebeurde ook wel dat de auto’s gewoon konden worden geopend.

Bij de surveillance in een brandgang in Tholen troffen de politiemensen een fiets aan die als gestolen geregistreerd stond.

Omdat de eigenaar van de fiets het framenummer goed had doorgegeven toen hij aangifte deed, kon de fiets snel weer naar de rechtmatige eigenaar terug.

Nut bewezen
De voetjesactie duurde in totaal vier dagen. Er werden door de agenten van team Bergen op Zoom tientallen voetjes neergelegd.

Het was dus nuttig dat een dergelijke actie plaatsvond. Kennelijk zijn dus tientallen mensen zich niet bewust van het feit dat zij wat beter op moeten letten hoe ze hun huis achterlaten als ze er even niet zijn.

Ook werden er veel mensen aangesproken tijdens de actie. De preventietips werden door burgers met enthousiasme ontvangen.

62-jarige vrouw op hoofd geslagen met vuurwapen en beroofd

Puppy’s met gecoupeerde oren in beslag genomen in Den Bosch