in ,

Politie graaft lichaam echtgenote op in onderzoek naar verdachte dood supermarkteigenaar

De politie heeft mogelijk een doorbraak bereikt in het al acht maanden durende onderzoek naar de verdachte dood vorig jaar december van oud-supermarkteigenaar Chris Grinwis (65) uit het Brabantse Halsteren.

Vanmorgen heeft een team van forensisch deskundigen op de lokale begraafplaats het lichaam opgegraven van Grinwis’ vrouw Mia. Zij overleed zeven maanden voor haar man op 72-jarige leeftijd.

Het heeft er alle schijn van dat de recherche de mogelijkheid onderzoekt dat niet alleen Grinwis maar ook zijn echtgenote om het leven is gebracht en geen natuurlijke dood is gestorven, zoals werd gedacht. Forensisch onderzoek op het stoffelijk overschot van de vrouw moet hier uitsluitsel over geven.

Het opgraven van een stoffelijk overschot voor forensisch onderzoek is zeer ingrijpend voor nabestaanden en komt dan ook zelden voor. Het gebeurt alleen in uiterste noodzaak, bijvoorbeeld in een ultieme poging om bewijs voor een misdrijf te vinden, of om dat juist uit te sluiten.

‘Lopend rechercheonderzoek’
De politie bevestigt alleen dat deskundigen van onder meer het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bezig zijn een lichaam uit te graven en dat dit ‘gebeurt in het kader van een lopend rechercheonderzoek’. ,,Het stoffelijk overschot wordt voor onderzoek overgebracht naar het NFI”, is wat woordvoerder Willem van Hooijdonk erover kwijt wil. Om welk rechercheonderzoek het gaat en wiens stoffelijk overschot wordt opgegraven, zegt hij niet. Op de plek waar wordt gegraven liggen naast elkaar de graven van het echtpaar Grinwis. Ze zijn met schermen tijdelijk aan het zicht onttrokken. De recherche doet al acht maanden onderzoek naar het verdachte overlijden van Chris Grinwis, een moeizaam en precair onderzoek.

Verpleegster
De vraag wat zich rond de dood van beide echtelieden heeft afgespeeld, houdt veel mensen in de dorpsgemeenschap in Halsteren al maanden bezig. De politie heeft voor zover bekend geen verdachte aangehouden in de zaak en doet er verder ook geen enkele mededeling over.

Lees ook  Acteur Hugo Metsers door studenten beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Volgens doorgaans goed ingelichte bronnen zou ze wel een mogelijke verdachte op het oog hebben. Het gaat om een verpleegster die door de Grinwis was ingehuurd voor de verzorging thuis van zijn aan een slepende ziekte lijdende echtgenote. In Halsteren vragen mensen zich verbijsterd af af deze verzorgster inderdaad met één of beide overlijdens te maken kan hebben, of dat er een geheel andere verklaring is voor het dubbele drama. De politie zegt desgevraagd niets over de positie van de verpleegster in het onderzoek en of ze bijvoorbeeld is gehoord als getuige of verdachte.

Relatie
Wat getuigen bijzonder noemen is dat de verpleegster kort na de dood van de echtgenote – in mei 2020 – een relatie zou hebben gekregen met de weduwnaar. Chris Grinwis heeft dat destijds zelf toevertrouwd aan onder anderen een buurtgenoot. Dorpsgenoten zagen het stel geregeld hand in hand door Halsteren wandelen, wat bij velen nogal verbazing wekte zo snel na het overlijden van de echtgenote.

De woning aan de Dorpsstraat in Halsteren van Chris Grinwis en zijn vrouw Mia.
De woning aan de Dorpsstraat in Halsteren van Chris Grinwis en zijn vrouw Mia. © Hessel de Ree
Negen maanden later – op 9 december 2020 – wordt de oud-ondernemer zelf levenloos aangetroffen in woonkamer van zijn huis aan de Dorpsstraat. De woning ligt schuin tegenover de Plus-supermarkt die hij enkele jaren eerder had verkocht. Personeelsleden hadden gezien dat de man al een dag in dezelfde positie op de bank zat.

Natuurlijke dood
De huisarts gaf een verklaring af van een natuurlijke dood, vermoedelijk een hartstilstand. Nabestaanden hadden echter meteen grote twijfels over het gebeurde en zeker één familielid stapte naar de politie. Die vertrouwde de zaak daarna evenmin en stelde een onderzoek in. ,,Het plotselinge overlijden is verdacht en roept vraagtekens op”, vertelde politiewoordvoerder Alwin Don destijds.

Lees ook  “Hij viel in slaap met een seksspeeltje in zijn achterste” (video)

Het overlijden van Grinwis kwam voor bekenden totaal verwacht. De gepensioneerde ondernemer had volgens hen zeker geen grote gezondheidsproblemen. De laatste maanden van zijn leven waren er wel vraagtekens gerezen over zijn gedrag. Zo zou hij zich rond de dood van echtgenote Mia steeds meer hebben vervreemd van familie. ,,Mensen waren niet meer welkom bij hem, kwamen er niet meer in”, zeggen bekenden.

Toxicologisch onderzoek
Twee dagen na het plotselinge overlijden liet de politie het lichaam van Grinwis overbrengen naar het Nederlands Forensisch Instituut voor sectie en toxicologisch onderzoek. De uitslag van dat laatste onderzoek – naar (gif)stoffen in het lichaam – was begin deze maand nog niet bekend. Of het definitieve resultaat inmiddels wel bekend is en of dat de basis vormt voor de exhumatie nu, is niet duidelijk. Een van de scenario’s waarmee de politie rekening zal houden, is dat Grinwis is vergiftigd, bijvoorbeeld met medicijnen, en dat zijn zieke echtgenote dit wellicht ook is overkomen.

De recherche heeft de verzegelde woning aan de Dorpsstraat na de dood van Chris Grinwis tot tweemaal toe minutieus uitgekamd. Of ze bij dit onderzoek sporen van een misdrijf heeft gevonden en of er elders bijvoorbeeld huiszoekingen zijn gedaan, vertelt de politie niet.

Bekenden in het dorp
Bekenden van Halsteren durven zich haast niet voorstellen dat de twee lokaal bekende Halsternaren om het leven zijn gebracht. Het overlijden van eerst Mia en daarna Chris was sowieso al een schok voor de dorpsgemeenschap. Het stel vormde jarenlang het gezicht van de drukke Plus-supermarkt in de Dorpsstraat. Ze hadden volgens vrienden en collega’s het hart op de juiste plaats. Grinwis maakte zich daarenboven zeer verdienstelijk door zijn onvermoeibare inzet voor de leefbaarheid in het dorp.

‘Personeel gevangenis Zaanstad op dodenlijst van voormalig Hells Angels-kopstuk’

Amerikaanse veteranen redden 500 Afghanen uit Kaboel in geheime operatie