in

Piloot bij ontgroening aan doelwit vastgebonden terwijl vliegtuigen rond hem vuur openen

Een piloot uit het Franse leger heeft een klacht ingediend nadat hij naar eigen zeggen op een vreselijke manier ontgroend werd.

Collega’s bonden hem geblinddoekt vast aan een doelwit op een oefenterrein en vervolgens hoorde hij twintig minuten lang hoe gevechtsvliegtuigen rondom hem het vuur openden en bommen lieten vallen.

Volgens de advocaat van de man gebeurde het incident in maart 2019 op Corsica. De piloot – een dertiger – was net overgeplaatst naar luchtmachtbasis Solenzara in het zuiden van het Franse eiland, toen hij gegrepen werd door zijn collega’s en werd vastgebonden met ducttape.

Er werd een zak over zijn hoofd getrokken en vervolgens werd de man naar een oefenterrein gebracht voor gevechtsvliegtuigen.

Daar werd hij vastgebonden aan een doelwit, een grote paal met een kruis erboven. De zak bleef over zijn hoofd.

Hij hoorde hoe gevechtsvliegtuigen het vuurde openden rondom hem en munitie lieten vallen, zeker twintig minuten lang.


Klacht
De piloot diende afgelopen week, op 5 mei, in Marseille een klacht in, zegt zijn advocaat. Hij had het incident eind 2020 al wel gemeld bij zijn superieuren, maar had niet het idee dat zij daar adequaat op reageerden.

Lees ook  Tbs’er per ongeluk vrijgelaten uit gevangenis Sittard, maar meldt zichzelf weer

De klacht zou kunnen leiden tot een beschuldiging voor het opzettelijk in gevaar brengen van iemands leven en grove geweldpleging.

Er zouden beelden zijn waarop het bewegingloze en geblinddoekte slachtoffer te zien is, samen met zijn aanvallers.

Die zouden duidelijk zichtbaar zijn. De beelden werden overhandigd aan het Openbaar Ministerie.

Het gaat om foto’s en video’s die na het incident door de betrokkenen werden gedeeld in een Whatsapp-groep en ook naar het slachtoffer werden gestuurd.

Lees ook  Hij pest een meisje via het internet. Wat hij niet weet is dat ze een getraind vechtsportster is!

Volgens een woordvoerder van de Franse luchtmacht hoorde de leiding in januari van dit jaar over het voorval en werd daarna een intern onderzoek geopend naar de feiten.

De daders zouden in april dit jaar ‘strenge straffen’ hebben gekregen, vertelt hij aan het Franse persbureau AFP, zonder verdere details te geven.

Wagner
In januari werden nog drie Franse militairen veroordeeld na een compleet uit de hand gelopen ontgroening aan de meest prestigieuze militaire academie in het land, de École Spéciale Militaire de Saint-Cyr.

De drie werden schuldig bevonden aan doodslag van een 24-jarige rekruut, die in 2012 verdronk.

De jongeman had als opdracht om in het midden van de nacht en verzwaard met een uitrusting moerasachtig water over te steken.

En dat op muziek van de opera Die Walküre van Richard Wagner. De jongeman overleefde het niet.

Zwangere vrouw en 3 kinderen komen om bij grote brand in België

Marco Borsato wenst Leontine een fijne Moederdag: ‘We zijn nog steeds één gezin’