in

Peter werd meer dan vijfhonderd keer mis bruikt door familievriend: ‘Hij is zelfs op mijn bruiloft geweest’

Anno 2021 heerst er nog altijd een levensgroot taboe op s*ksueel geweld. Dat moet anders en daarom doen vijf slachtoffers hun verhaal aan deze krant. Deel 4: Peter* (48) uit Etten-Leur werd elf jaar lang mis bruikt door een vriend van de familie.

,,Meer dan vijfhonderd keer heeft hij mij misbruikt. Ik kwam er pas achter toen ik het moest tellen voor mijn aangifte.

Ik schrok er zelf van. Ik dacht dat het bij het leven hoorde. Dat mijn broer hetzelfde meemaakte, maar dat was niet zo.

Ik bevroor, iedere keer weer
Het was een vriend van de familie. Hij werkte in het café van mijn ouders en maakte gebruik van de situatie.

Na het werken zocht hij mij op of nam me mee, om iets leuks te doen. In zijn auto in het bos zat hij aan me, ver krachtte me. Ik bevroor, iedere keer weer.

Hij drong mijn leven binnen. Ik was 12, hij een jaar of tien ouder. Mijn moeder dacht oprecht dat hij iets leuks met mij ging doen.

”Mijn moeder dacht oprecht dat hij iets leuks met mij ging doen”
– Peter

Ze vertrouwde hem. Ik zei ook niets, want ik dacht dat dit bij het leven hoorde. Dat mijn broer dit ook meemaakte. Ik ging anders leven dan een normaal kind.

Ik verdoofde mezelf om de dag door te komen en ‘s nachts te kunnen slapen. Ik was nog te jong, maar dronk al zo veel mogelijk alcohol. Dat was makkelijk als je boven een café woont.

Hij wilde gewoon verdergaan
Ik was opstandig, niet vriendelijk en had geen zelfvertrouwen meer. Nu nog steeds niet. In je jeugd ontwikkel je zelfvertrouwen, maar als iemand daar mis bruik van maakt, komt dat niet meer goed. Elke keer als hij het café binnenkwam, wist ik al hoe laat het was.

Lees ook  Politie maakt pijnlijke fout: oud-profvoetballer Jergé Hoefdraad leeft nog

Dat heeft elf jaar geduurd, op wekelijkse basis. Totdat ik 23 jaar oud was en in het buitenland ging werken op een cruiseschip.

Daar ben ik iemand anders geworden, heb ik geleerd om voor mezelf op te komen. En nog belangrijker: daar heb ik mijn vrouw ontmoet.

”Ik heb op school nooit geleerd over misbruik, wist niet wat het inhield”
– Peter

Na een half jaar kwam ik weer thuis. Die vriend van de familie was er nog steeds. Hij wilde weer. Ik weet nog precies de plek, daar in het bos.

Hij wilde gewoon verdergaan, maar ik niet. Toen hij mij aanraakte, zei ik: ‘Nee, ik doet dit niet meer.’ Hij werd heel boos, vloekte en tierde.

Het mis bruik gebeurde niet meer, maar ik zag hem nog wel. Hij is altijd een vriend van ons gezin gebleven.

Hij is zelfs op mijn bruiloft geweest. Ik heb op school nooit geleerd over misbruik, wist niet wat het inhield. Anders had ik misschien wel eerder aan de bel getrokken.

Ik werd gek: dan stond ik onder de douche en voelde ik zijn handen over mijn lichaam Acht jaar geleden keek ik naar een documentaire waarin een jongetje vertelde over wat hij had meegemaakt.

Ik dacht: dat is ook mijn verhaal. Een paar maanden heb ik het voor me gehouden, totdat het niet langer ging.

Ik heb het mijn vrouw verteld en hulp gezocht. Vier jaar heb ik aangemodderd. Via de huisarts en de GGZ kreeg ik niet de juiste hulp.

Lees ook  Twee gewonden bij steekpartij in supermarkt Arnhem

Totdat hij wéér in mijn leven probeerde te komen. Ik kwam hem tegen, hij deed heel vriendelijk tegen me. Vanaf dat moment kreeg ik dagelijks herbelevingen.

Dan stond ik onder de douche en voelde zijn handen over mijn lichaam. Ik werd gek, sliep iedere nacht nog maar drie uur. Toen kwam alles eruit. Ik raakte mijn baan kwijt, bouwde schulden op.

‘Papa, je ogen staan anders’
Dit jaar heb ik een uitkering gehad uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven waardoor ik kon worden geholpen.

Twee weken lang zat ik intern en ben ik behandeld aan een posttraumatische stressstoornis. Toen ik daarna thuiskwam, zei mijn oudste dochter: ‘Papa, je ogen staan anders.’

Sinds die behandeling voel ik me herboren. Ik heb geen herbelevingen meer. Ik ben een heel ander mens geworden, ook voor mijn gezin.

”Mijn verleden moet niet aan de toekomst van mijn dochters knagen.”
– Peter

Mijn dochters zijn nu 19 en 18, voor hen is het ook zwaar geweest. Zij mochten geen druppel drinken voor hun 18de. Je let meer op ze, ziet de gevaren.

Ik zeg ook altijd dat ik ze kom halen, waar dan ook. Ik heb mijn jeugd verloren. Maar mijn verleden moet niet aan hun toekomst knagen.”

*De naam Peter is gefingeerd uit privacyoverwegingen. De echte naam is bekend bij de redactie.

Bent u slachtoffer van s*ksueel geweld of maakt u zich zorgen om iemand? U kunt 24 uur per dag, zeven dagen per gratis en anoniem bellen met Centrum S*ksueel Geweld via 0800-0188.

Smerig of briljant: Gast creëert recept voor Frikandel Speciaal Kwarktaart!

Man (85) ontsnapt aan dood na val in tuin tijdens vrieskou