in

Overvallers Amsterdam mikten op buit van goud en diamanten ter waarde van 50 miljoen euro

De buit van de overvallers in Amsterdam-Noord was, voordat ze door de politie werden gepakt, goud en diamanten ter waarde van 50 miljoen euro.

Dat melden goed ingevoerde bronnen. De acht daders, waarvan er een is doodgeschoten door de politie, zijn afkomstig uit Frankrijk en België.

Het is het begin van de middag als er gemaskerde mannen met mitrailleurs uit donkere auto’s springen, waaronder een Porsche SUV en een Audi stationwagen, bij het pand van Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord. In het pand wordt onder meer in goud gehandeld.

Het doelwit is de inhoud van een waardetransport. De mannen overvallen de gepantserde vrachtauto.

Op beelden van buurtbewoners is te zien dat een van de overvallers op wacht staat en enkele keren in de lucht schiet. Vermoedelijk om pottenkijkers of heldhaftige Amsterdammers op een afstandje te houden.

Brutaal
Een overbuurman van het bedrijf filmt de overval. Frappant is dat tijdens het schieten gewoon auto’s en fietsers langsrijden, zich onbewust dat daar op dat moment een van de brutaalste overvallen in de Nederlandse geschiedenis wordt gepleegd.

De gebelde politie arriveert als de auto’s wegrijden. Er wordt over en weer geschoten. Daar bevindt zich ook een drukbezochte supermarkt van Dirk van den Broek.

Achtervolging
De overvallers weten daar aan de politie te ontkomen. Ze zetten koers richting de Nieuwe Leeuwarderweg en rijden in noordelijke richting de provinciale weg N247 op.

Lees ook  Donny M. misbruikte eerder jongetje en bedreigde andere jongetje

De politie zet de achtervolging in. Er wordt over en weer geschoten tussen de overvallers en de politie.

De verdachten komen terecht in Broek in Waterland. Een vluchtauto, een Renault, rijdt dwars door een hek een tuin binnen en komt tegen een boom tot stilstand.

De beelden van de beveiligingscamera tonen hoe verdachten uit de auto springen en het aangrenzende weiland in vluchten.

Eigenaar van de tuin, Peter, vertelt vandaag aan Boulevard-verslaggever Jermaine Ellenkamp, zich dood te zijn geschrokken.

Zijn tuin ligt vol met kogelhulzen. Zijn vrouw en dochter verstopten zich op de bovenverdieping in een kast toen de auto hun tuin binnenreed. Uiteindelijk haalde de politie ze er uit.


Ook twee andere vluchtauto’s strandden in Broek in Waterland. De twee auto’s worden vermoedelijk in brand gestoken als de daders te voet proberen te ontkomen.

Vijf verdachten rennen het weiland in. Op beelden die een bewoner van Broek in Waterland maakt is te zien dat ze achtervolgd worden door een agent.

Lees ook  Hagenaar (23) rijdt door na twee aanrijdingen in één nacht, één slachtoffer zwaargewond

Over en weer wordt geschoten terwijl op de achtergrond de rookwolken van de brandende auto’s te zien zijn.

Getrokken wapens
Op de videobeelden is te zien dat een politiehond richting de vluchtende verdachten rent en een dader lijkt te pakken.

Daarna stroomt het weiland vol met tientallen agenten met getrokken pistolen en vesten aan. Een van de vluchtende mannen in het weiland komt om het leven door een politiekogel. Zijn lichaam wordt vannacht pas rond twee uur weggehaald.

Twee verdachten zouden zich in het dorpje hebben verstopt in kliko’s. Ook zij worden gearresteerd. Enkele uren daarna wordt een achtste verdachte gearresteerd op de A16 bij Rotterdam.

Ontzettend geschrokken
De politie is erg geschrokken door de overval. “Een uitzonderlijke situatie die we maar eens in de zoveel jaren meemaken”, omschrijft de woordvoerder de overval.

“We zijn blij dat er geen politiemensen gewond zijn geraakt, maar ook geen omstanders en bewoners.

Ook de medewerkers van het waardetransport zijn niet gewond geraakt, die zijn natuurlijk wel ontzettend geschrokken.”

Voor alle ooggetuigen en bewoners van huizen die door de beschietingen zijn geraakt, is slachtofferhulp beschikbaar gemaakt.

De buit ter waarde van zo’n 50 miljoen euro is rond 21.00 uur gisteravond naar een veilige locatie overgebracht.

Een vrachtwagen van de politie, die door gepantserde politiewagens werd beveiligd, heeft het goud en de diamanten naar de onbekende locatie gebracht.

Vrouw mishandeld door minderjarige maaltijdbezorger in Hilversum

Vriendin ontspoorde Belgische militair had niets door: ‘Geen vuiltje aan de lucht’