in

Dave vermoordde Dean (4) omdat vriendin zich niet snel genoeg aankleedde

Drie dagen vol leugens en misleidingen. Dat is wat de moeder en familie van de 4-jarige Dean moesten doorstaan voor ze maandagavond het slechte nieuws te horen kregen.

Het levenloze lichaam van het jongetje werd gevonden op een desolaat eiland in Zeeland, op aanwijzen van Dave De K.

De autopsie moet nu antwoord geven op de belangrijkste vraag: wanneer en hoe kwam Dean om het leven?

Woensdagochtend 12 januari, 10.30 uur. Een grijze Peugeot parkeert bij psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus in het Belgische Sint-Niklaas.

Aan het stuur zit Dave De K. (34), naast hem Elke Verberckmoes en op de achterbank haar 4-jarige zoontje Dean.

De passagiersdeur gaat open, sinds 4 november verblijft Elke vijf dagen in de week in dit ziekenhuis voor behandeling. Als ze uitstapt roept een glimlachende Dean haar nog na: ,,Dag mama, ik ga je missen!”

Normaal gesproken zien ze elkaar snel terug. Maar eerst zal Dean een nachtje blijven slapen bij De K. en zijn Nederlandse vriendin Romy W. in Sint-Gillis-Waas, een vertrouwde plek.

De kinderen van Elke worden er elke woensdag opgevangen, het is een tweede familie geworden waar ze zelfs Kerstmis mee vieren.

Deans moeder leerde Romy in juli vorig jaar kennen in het ziekenhuis, waarna ze innige vriendinnen werden. Elke dag bellen of appen ze met elkaar.

Oma Linda
Het plan is dat De K. het jongetje donderdag naar oma Linda – de moeder van Elke – brengt. Maar zover komt het niet.

De volgende ochtend vertelt De K. zijn eerste leugen aan Elke: haar zoon zou nóg een nachtje bij hen willen blijven en ook de oma zou ervan op de hoogte zijn.

Vanaf die dag is er geen teken van leven meer van Dean, het is dus ook niet duidelijk of hij toen nog in leven was.

Wat we wel weten is dat het vrijdagavond uit de hand loopt bij De K. en Romy W. Er breekt een felle ruzie uit tussen het koppel.

Volgens oma Linda ‘vielen er regelmatig klappen’ in de relatie en zou hij ook die vrijdag ‘haar met de handen bij de keel hebben gegrepen’.

De reden van de ruzie: ,,Hij ging door het lint omdat Romy zich niet snel genoeg aankleedde”, zegt Linda. Uiteindelijk stormt De K. samen met Dean naar buiten en rijdt hij ‘s nachts weg.

Lees ook  De wijnglasfles voor baby’s bestaat gewoon echt!

”Elke krijgt te horen dat Dave al eerder een peuter mishandel­de, het kind overleefde het niet”
– Platte band

Als Deans moeder zaterdag te horen krijgt dat hij nog altijd niet bij zijn opa en oma is aangekomen is, belt ze ongerust naar haar vriendin.

Die verklaart dat De K. met het jongetje naar zíjn opa en oma in Antwerpen is vertrokken om Dean aan hen voor te stellen.

Maar ook dat bleek gelogen, hij kwam nooit aan in Antwerpen. Deans moeder kan uiteindelijk De K. bereiken – het zal de laatste keer zijn.

Zonder schroom liegt hij opnieuw: hij vraagt ‘geduld te hebben, want hij staat stil met een lekke band ergens in Hasselt’.

In werkelijkheid zat De K. toen al in diep in het zuiden van Nederland. Zondagochtend is er nog steeds geen nieuws, waarop Elke besluit de politie in te schakelen.

Vanaf dat moment wordt duidelijk hoe ernstig de situatie is. Elke krijgt te horen dat De K. al eerder een peuter mishandelde, het kind overleefde het niet. De K. zat daarvoor 10 jaar in de cel.

Verdachte persoon
De uren die volgen zijn gevuld met angst en ongeloof, Dean en zijn ‘knuffeloom’ worden als vermist opgegeven.

Zondagavond start ook de Nederlandse politie een onderzoek, nadat er aanwijzingen zijn dat De K. met het jongetje mogelijk naar het zuiden van Nederland is gegaan.

Meer dan twintig agenten worden ingezet om de twee op te sporen, tot er maandagmiddag een eerste teken komt.

Het is 14.15 uur als de politie een melding binnenkrijgt vanuit Meerkerk, in Utrecht. Een verdachte man zou er door de straten lopen en in huizen binnenkijken.

Het is De K., zonder Dean. Zijn Peugeot 206 wordt via verkeerscamera’s getraceerd tot in Gorinchem, bij een autosloper.

Het lijkt erop dat De K. zijn sporen wil wissen. De tijd dringt, het jongetje moet zo snel mogelijk gevonden worden.

Maar een verhoor is niet mogelijk, want De K. is aanvankelijk te zwaar onder invloed om te spreken.

Pas maandag­avond is hij nuchter genoeg en geeft De K. aan waar hij het jongetje achterliet

Pas tegen de avond is hij nuchter genoeg en geeft De K. aan waar hij het jongetje achterliet.

Lees ook  Tieners urenlang opgesloten in garagebox, moeder doet hilarisch live-verslag op Twitter

Op een eilandje genaamd Neeltje Jans, een desolate plek in de Oosterschelde op 140 kilometer van de plek waar hij werd opgepakt.

Daar, langs een zandweg, op het einde van een parkeerplaats en de rand van de Oosterschelde vindt de politie om 21.45 uur het levenloze lichaam van Dean tussen de betonblokken. Het is te laat.

De politie vormt onmiddellijk een plaats delict, tot dinsdagmiddag wordt er uitgebreid forensisch onderzoek uitgevoerd.

De K. wordt aangehouden en verdacht van ontvoering en betrokkenheid bij het overlijden van de 4-jarige jongen.

Hoe Dean om het leven gekomen is, is nog niet duidelijk. Een scan en autopsie moeten daar de komende dagen duidelijkheid in brengen.

Het caféetje
De Nederlandse politie probeert ook te reconstrueren welke route De K. heeft afgelegd. Het leidt hen dinsdag tot in het centrum van Koudekerke in Zeeland. ‘Belgische Belegde Broodjes’ staat te lezen bij het cafeetje waar de politie de wacht houdt.

Hun focus ligt op het woongedeelte boven en naast het café. Sabina, die sinds vrijdag eigenaresse is van het voormalige café, benadrukt dat er ze niks mee te maken heeft.

Maar zij zag De K. zaterdag wel uit het huis van de buurman komen, van Dean geen spoor. ,,Mijn buurman woont hier ongeveer een jaar.

Ik weet dat hij Dave kent, maar vanwaar wil hij niet zeggen.” Vermoedelijk gaat het om een ex-gedetineerde die De K. kent van toen hij zijn celstraf uitzat.

De bewoner van die woning wil weinig kwijt, alleen dat Dave ‘een relaxte gozer leek’ en hijzelf niks afwist van de situatie.

‘Ze heeft hem willen beschermen’
En ook de vriendin van De K. bleek iets te verbergen. Zij werd maandagavond opgepakt omdat ze leugenachtige verklaringen had afgelegd bij de politie.

Ook zij was op dat moment zwaar onder invloed. ,,Ze heeft De K. willen beschermen omdat ze bang was dat Dave opnieuw achter de tralies zou vliegen”, verklaart de oma van Dean. ,,Ze heeft aan mij ook toegegeven dat ze niet alles heeft verteld.”

De Nederlandse vriendin is bij de onderzoeksrechter in Dendermonde inmddels voorgeleid op verdenking van moord en ontvoering, bevestigt het parket Oost-Vlaanderen. Het is nog niet duidelijk of ze een actieve rol speelde in de dood van de jongen.

Vader misbruikt jarenlang jonge dochters: 3,5 jaar cel

Politie vindt doodgestoken vrouw (30) in Rotterdamse woning, vriend (32) aangehouden