in

Onderzoekers vinden mogelijk graf Tanja Groen

Op de Strabrechtse Heide bij het Brabantse Geldrop heeft een onderzoeksteam onder leiding van Haarlemse rechtspsycholoog Peter van Koppen drie plekken ontdekt die het graf kunnen zijn van de in 1993 verdwenen studente Tanja Groen. Het team dringt bij de politie aan op nieuwe graafacties.

Van Koppen heeft de politieleiding in Brabant hiervan op de hoogte gesteld en dringt aan op een nieuwe graafactie. Ook het Openbaar Ministerie Limburg en het coldcaseteam Limburg zijn vandaag geïnformeerd, net als de door Peter R. de Vries opgerichte stichting De Gouden Tip die een miljoen euro heeft uitgeloofd voor de oplossing van de zaak-Tanja Groen.

Tanja Groen uit Schagen (Noord-Holland) verdween op 18-jarige leeftijd in de nacht van 31 augustus 1993. Ze fietste naar huis van een feestje van een Maastrichtse studentenvereniging, maar arriveerde nooit in haar studentenkamer. Meerdere zoekacties hebben tot op heden geen resultaat opgeleverd.

Specifieke plek
In juni werd door de politie nog tevergeefs gezocht in het natuurgebied, vlakbij een vennetje. Van Koppen, die zich samen met studenten in het dossier van de vermiste studente verdiepte, had er toen al zijn vraagtekens bij. „De politie heeft op een heel specifieke plek gezocht, zonder dat er een duidelijke reden was om juist daar te gaan zoeken. We hebben zelf een veel ruimer gebied in gedachten”, zei hij daar eerder over.

Lees ook  OM: Limburger (74) wurgde ook zijn tweede vrouw uit schaamte voor schulden

Om het juiste zoekgebied te bepalen sloeg Van Koppen onder andere de handen ineen met een geografisch profiler. Die denkt na wat logische plekken zouden zijn om een lichaam te begraven. Ook werd de hulp ingeroepen van Zweedse en Nederlandse biologen. Als ergens een lichaam ligt begraven, dan kan de vegetatie veranderen.

Het onderzoek van Van Koppen en zijn collega’s lijkt nu te hebben geresulteerd in drie plekken. Afgelopen week zouden met een grondradar en een geigerteller twee zoekgebiedjes van zo’n vijftig bij veertig meter zijn uitgekamd. Een geigerteller meet restanten van het flinterdunne laagje radioactief materiaal dat West-Europa bedekt sinds de kernramp in Tsjernobyl. Waar die laag is verstoord, kan een graf zijn.

Het leidde tot drie mogelijke plekken, zegt Van Koppen tegen het Noord-Hollands Dagblad: „Scherpomlijnd en passend bij een graf voor iemand in foetushouding. Bovendien alle drie op zo’n zestig centimeter diepte.’’

Alle tips en sporen
In 2019 dook de Limburgse politie opnieuw in het onderzoek en verdiepten ook studenten van de Vrije Universiteit zich in het dossier. Alle tips en sporen werden opnieuw tegen het licht gehouden, getuigen kregen opnieuw bezoek. Dat leidde eerder al tot onderzoek op een begraafplaats in Maastricht.

Lees ook  ‘Seksspeeltje’ zat vast in kont van dame en ze toont wat er dan op Spoed gebeurt (video)

Maar er was nog een locatie die telkens weer opdook: de Strabrechtse Heide. Dat klinkt in eerste instantie niet meteen logisch. Het natuurgebied tussen Geldrop en Heeze ligt zeventig kilometer van Maastricht, de plek waar Tanja Groen verdween. Dat juist hier wordt gezocht heeft alles te maken met de veroordeelde moordenaar Wim S.

Verdwijningen van vrouwen
De Geldroppenaar, die een paar jaar geleden overleed, wordt al sinds de jaren zestig in verband gebracht met de verdwijningen van allerlei vrouwen in de regio. In 1993 denkt de politie ook dat S. achter de moord op zijn Eindhovens ex-collega Rienja Shewpersadingh zit. Terwijl hij in de cel op de rechtszaak wacht, biecht hij tegen een medegedetineerde op dat hij Rienja om het leven heeft gebracht. Maar hij vertelt hetzelfde over nog eens tien vrouwen die hij in de loop der jaren heeft laten verdwijnen. Eén ervan is Tanja Groen.

,,Wim had tegen die medegedetineerde verteld dat hij met haar lichaam van pol naar pol moest springen”, vertelde oud-rechercheur Jan Gruijters eerder tegen deze krant. In de jaren negentig was hij betrokken bij het onderzoek naar Wim S. en de vermissingen van verschillende vrouwen. ,,We hebben gezocht in hobbelig, drassig terrein.”

Schietpartijen teisteren Amsterdam: vijf incidenten in één dag tijd

Ferrari Enzo crasht tijdens proefrit in Baarn