in

Onderzoek naar arts die per ongeluk 9-jarig meisje vaccineert

De vader van een 9-jarig meisje uit het zuiden van Duitsland heeft aangifte gedaan tegen de verantwoordelijken van een vaccinatiecentrum waar zijn dochter afgelopen weekend per ongeluk werd ingeënt tegen het coronavirus.

De arts die de prik zette, wordt verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel door onachtzaamheid.

Het kind kreeg het BioNTech/Pfizer-vaccin toegediend maar dat is slechts goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar.

Het incident vond zaterdag plaats in het vaccinatiecentrum in Bobingen, zo’n 12 kilometer ten zuiden van de stad Augsburg.

De vader van het meisje had er een afspraak voor het krijgen van zijn tweede coronaprik en zijn dochtertje vergezelde hem.

Volgens de man vroeg de arts zijn dochter in het vaccinatiehokje of ze bang was voor injecties. Nadat het meisje ‘nee’ had geantwoord, ontsmette de arts haar bovenarm.

Lees ook  Vrouw (41) levensgevaarlijk gewond na ongeval met vluchtmisdrijf

De vader dacht aan een grap maar zag even later dat zijn dochter de voor hem bedoelde prik toegediend kreeg, meldt de Augsburger Allgemeine.

Na de aangifte door de man is volgens de politie een onderzoek geopend dat uitsluitsel moet geven over de vraag hoe het tot deze vergissing kon komen en wie er betrokken waren bij de vaccinatie.

Het meisje maakt het goed. De arts die haar vaccineerde, is meteen geschrapt als medewerker bij het vaccinatiecentrum.

Wie door onachtzaamheid een ander lichamelijk letsel toebrengt kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een geldboete.

Lees ook  Vrouw steekt vriend dood met zwaard op kerstavond: ’Ik wilde hem bevrijden van geesten’

‘Het hier beschermde rechtsbelang is dat van de lichamelijke integriteit van een persoon’, luidt het in het Duitse Wetboek van Strafrecht.

Prikvolgorde
In Duitsland kan iedereen van 12 jaar en ouder sinds maandag een prikafspraak maken. Tot dan toe gold een landelijke prikvolgorde voor risicogroepen.

Het inenten gebeurt in vaccinatiecentra en huisartspraktijken. Gezondheidsminister Jens Spahn (CDU) waarschuwde voor te hoge verwachtingen om snel een afspraak te kunnen maken of meteen aan de beurt te zijn vanwege de vele wachtlijsten.

Daarop staan bij de huisartsen ook nog mensen uit risicogroepen die voorrang krijgen. De vertraging vloeit voort uit het tekort aan vaccindoses en de beperkte prikcapaciteit van de huisartsen. Die zetten de prikken naast hun dagelijkse werkzaamheden.

Vrouw doet schokkende ontdekking in sauna, eigenaar blijkt hen stiekem te filmen

Alison (18) in coma na medische fout: ‘Anesthesist drukte een 0 te veel in op zijn toetsenbord’