in ,

Onderzoek: Mannen zijn beter in navigeren, maar of we daar nu blij mee moeten zijn

De mannen zullen nu wel hoog van de toren blazen nu ze bevestiging hebben dat zij beter zijn in de weg wijzen, onthouden en navigeren, maar dat is niet perse iets om trots op te zijn. Want dit aangeboren talent, is het resultaat van discriminatie en ongelijke kansen.

Helaas zijn er nog steeds landen waar vrouwen sterk als minderwaardig worden beschouwd. Door deze onderdrukking zijn de vrouwen in deze landen cognitief veel minder sterk.

Daardoor onthouden vrouwen de weg minder goed en hebben ze minder richtingsvermogen dan de mannen.

Lees ook  Nederlands drama in Spanje: drie jongeren, onder wie twee broers, omgekomen bij verkeersongeluk

De landen waar een grote gelijkheid voor mannen en vrouwen geldt, is het verschil in navigeren gelukkig veel minder groot, Aldus recent onderzoek van de universiteit van London.

De landen Denemarken, Finland en Noorwegen hebben volgens onderzoek de beste vrouwelijke navigators.

Wellicht speelt hun biologische achtergrond daarin een rol. Vroeger waren het de mensen uit het hoge noorden die de zeeën doorkruiste met hun reusachtige Vikingschepen, en wisten altijd weer de weg naar huis te vinden.

Lees ook  Hip voor je huiskip: Vanaf nu kan je met deze tuigjes je kippen uitlaten

Wanneer dat niet lukte, werd er direct gesproken van een mindere DNA-lijn. Wat verder opviel aan het onderzoek, was dat personen afkomstig uit rijkere landen over het algemeen beduidend beter zijn in navigeren.

Onderzoek: Mannen zijn beter in navigeren, maar of we daar nu blij mee moeten zijn

Overigens wordt ons navigatievermogen minder naarmate we ouder worden. Het aftakelingsproces zou al beginnen na onze tienerjaren. Desoriëntatie is dan ook bekend verschijnsel voor oudere, dementerende personen.

Bijna iedereen heeft het fout… Waar gaat het hier over?

Weerman Piet Paulusma (65) overleden: vrijdag zei hij voor het laatst ‘oant moarn’