in

OM: Limburger (74) wurgde ook zijn tweede vrouw uit schaamte voor schulden

Twee keer al zou de 74-jarige Wiel F. uit het Limburgse Grevenbicht zijn echtgenote gewurgd hebben, uit schaamte voor zijn schulden. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag voor de rechtbank in Maastricht. Het OM eiste voor het wurgen van zijn tweede echtgenote 14 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Ook hun hond doodde hij volgens het OM.

Hij zat eerder al een celstraf van acht jaar uit voor het wurgen van zijn eerste echtgenote in 1997. Ook toen zat hij diep in de schulden omdat hij meer geld uitgaf dan hij had. Dat leidde tot zulke frustraties dat hij zijn toenmalige echtgenote doodde. ,,Dan vierentwintig jaren later herhaalt de situatie zich. De verdachte zocht geen hulp en verdoezelde weer alles. Hij liep in dezelfde fuik als jaren daarvoor”, aldus het OM maandag.

Lees ook  Al een jaar niks ruiken en proeven door corona: 'Ik eet alleen omdat het moet'

Op 26 september 2020 keek zijn echtgenote Tiny Olfen (73) naar een tv-programma over deurwaarders. Zij zei te hopen dat er nooit deurwaarders bij hen voor de deur zouden staan. ,,Dat was het moment waarop er iets knapte”, aldus het OM. ,,De verdachte pakte haar sjaal, liep naar haar toe en wurgde haar. Zijn echtgenote had niet kunnen vermoeden dat deze opmerking haar fataal zou worden.”

‘Hond moest mee’
Wiel F. doodde die dag niet alleen zijn echtgenote, maar ook hun hond. “De hond keek toe en die moest vervolgens ‘mee’ met de echtgenote”, aldus het OM. ,,Het motief van deze gruwelijke daad, die niet met voorbedachten rade heeft plaatsgevonden, lijkt te liggen in de schaamte die verdachte had om ten opzichte van zijn partner toe te geven dat er financiële problemen waren. De angst voor ontmaskering. Dit is opvallend, omdat dit bijna exact hetzelfde motief was bij de dood van zijn vorige echtgenote in 1997.”

Lees ook  Leerlingen werden misbruikt, vernederd en mishandeld bij school in Zwolle

Uit psychiatrisch onderzoek is komen vast te staan dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. ,,Dat een verdachte die voor het overige volledig normaal lijkt te functioneren in de samenleving zo uit het niets over kan gaan tot excessief geweld, is zeer zorgelijk”, aldus het OM. ,,De samenleving dient behoed te worden tegen dergelijk gedrag. Zeker omdat het niet alleen bij het geweld naar zijn echtgenote toe gebleven is. Hij heeft immers ook hun gezamenlijke hond gedood, een uiterst agressieve en gewelddadige actie van de verdachte.”

19-jarige student die zwangere vrouw van fiets sleurde en verkrachtte krijgt maar 2 jaar cel: “Hij verdient een tweede kans”

Drama in België: jongen (5) schiet zusje (2) per ongeluk in het hoofd met vuurwapen