in

Nieuwe maatregelen: milde lockdown van drie weken

Zaterdag om 19.00 uur gaan de maatregelen in. Het kabinet is tot deze maatregelen gekomen na urenlang overleg op het Catshuis donderdagavond.

Verder wordt het thuiswerkadvies waarschijnlijk aangescherpt en gaat het coronatoegangsbewijs ook gelden voor dierentuin en pretpark. Er komt weer een advies om thuis maar een beperkt aantal mensen te ontvangen, waarschijnlijk maximaal vier. Publiek bij sportwedstrijden moet de komende drie weken waarschijnlijk wegblijven van tribunes, al is hier in het kabinet nog discussie over. Immers: bioscopen en theaters, waar nauwelijks besmettingen op zijn terug te voeren, mogen wél open blijven. Als het daar mag, waarom dan geen voetbalsupporters, als die ook gewoon in hun stoeltjes zitten, zo hebben meerdere ministers ingebracht. Vrijdagmiddag neemt de ministerraad een definitief besluit.

Met de maatregelen wil het kabinet de piek platslaan van besmettingen en ziekenhuisopnames. Het is waarschijnlijk een beperking van enkele weken. In de tussentijd worden maatregelen voorbereid voor de langere termijn, zoals de verplichting van de coronapas voor niet-essentiële winkels, de werkvloer en het hoger onderwijs. Ook de beperking van de coronapas voor sommige sectoren voor wie gevaccineerd en genezen is, wordt in de steigers gezet. Van dit zogeheten 2G-beleid verwacht het Outbreak Management Team (OMT) veel effect, aangezien het vooral ongevaccineerde coronapatiënten zijn die de ziekenhuizen belasten.

Lees ook  Moeder en zoon overleden na auto-ongeluk Oosterhout

Verhitte vergadering
In een langdurig en volgens betrokkenen soms verhitte vergadering in het Catshuis hadden de meest betrokken bewindslieden donderdag moeite met keuzes maken. De opdracht van het OMT leek eenvoudig: het aantal besmettingen moet omlaag om te voorkomen dat de zorg nog verder wordt overlopen door coronapatiënten. Wie de besmettingspiek wil neerslaan, moet het aantal contacten en reisbewegingen verminderen.

Duidelijk is dat de huidige maatregelen niet genoeg effect hebben. De vorige week aangekondigde aanscherpingen, zoals de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar de werkvloer, het hoger onderwijs en niet-essentiële winkels kunnen nog niet worden ingevoerd omdat de wetswijziging nog tijd vergt. De invoering van 2G (gevaccineerd of genezen), waarbij de testoptie voor de coronapas vervalt, is eveneens nog in voorbereiding.

Lees ook  Gezin van opgepakte verdachte in zaak De Vries: ‘Vader moest mee naar politiebureau’

Sluitingstijd naar 19.00 uur
„We kunnen hier niet op wachten”, zegt een betrokkene bij het kabinetsbeleid. „Er moet nú iets gebeuren.” Aanvankelijk lagen ’alle maatregelen op tafel die de afgelopen anderhalf jaar zijn uitgeprobeerd’. Momenteel kijkt het kabinet vooral naar de horeca, die behalve met vroege sluitingstijden ook te maken krijgt met de zitplicht voor gasten, waarmee spontaan rondlopen passé is en daarmee ook dansen. De scholen blijven open.

’Draagvlak dun’
Tijdens de vier uur durende vergadering in de ochtend kwamen premier Rutte en ministers Grapperhaus (Justitie), De Jonge (Volksgezondheid), Blok (Economische Zaken), Hoekstra (Financiën) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) er lange tijd niet uit. Het ging er volgens een bron bij het kabinet soms ’stevig’ aan toe. „De maatregelen zijn ook heel ingrijpend en het draagvlak is dun.”

De meest betrokken ministers vervolgden hun overleg in de avond. Het leidde tot een besluit op hoofdlijnen over aangescherpte maatregelen, waarvan de vroegere sluitingstijd van de horeca en winkels de belangrijkste is.

Vader Peter moet kinderen na zwemles buiten afdrogen vanwege qr-apartheid

Steekpartij op school in Groningen: 1 gewonde, dader vlucht op scooter