in

Net binnen: Déze extra coronamaatregelen kunnen we vrijdag tijdens de persconferentie verwachten

Er is zojuist nieuwe informatie binnengekomen over de extra coronamaatregelen die eraan zitten te komen. De coronapas wordt uitgebreid naar meerdere plekken zoals de dierentuin en pretparken. Ook de horeca mag je schrap zetten want ook voor hun komen er extra maatregelen zoals het verplichte zitten en ook eerdere sluitingstijden.

De overheid moet alles nog officieel besluiten maar de kans is zeer groot dat dit staat te gebeuren. Ook wordt er gezegd dat de maatregelen al vanaf zaterdag ingaan. Houd er dus rekening mee dat het zomaar kan zijn dat de horeca al vanaf zaterdag eerder dicht moet en dat er ook eens kans is dat nachtclubs misschien wel weer helemaal moeten sluiten.

De cijfers blijven stijgen en het kabinet maakt zich zorgen. Het aantal is op dit moment extreem hoog en de Jonge zei hier het volgende over: „Laten we in ons gedrag zien dat we de boodschap van vorige week een beetje begrepen hebben?”, zei minister De Jonge (Volksgezondheid) deze dinsdag in de Kamer. „We kunnen zelf heel veel doen. Het virus verspreidt zich namelijk niet vanzelf – mensen doen dat”, meldt de Telegraaf.

Boos
De Tweede Kamer is echter niet zo te spreken hierover want zij vinden dat alles op het volk wordt afgeschoven: „Het kabinet laat zich wéér overvallen door het virus”, zegt PvdA-Kamerlid Kuiken. „Het bron- en contactonderzoek is niet op orde, de wachttijden in de teststraten lopen op, de boosters laten op zich wachten en de QR-code is lek.”

Lees ook  Dode man gevonden op straat in Zevenaar, vrouw aangehouden

Horeca
De horeca moet ook zeer waarschijnlijk eerder haar deuren sluiten vanaf zaterdag. Gorben Pijlman, viroloog aan de Wageningen Universiteit, helpt ‘alles wat je doet om de bewegingen bij mensen tegen te gaan’. “Maar het effect is misschien minder groot dan voorheen, toen de mensen nog bang waren voor het virus”, zo vertelt hij aan RTL Nieuws. Hoogleraar Bert Niesters denkt niet dat deze maatregel veel effect zal hebben. “Kroegen om 22.00 uur dicht? Dat heeft geen zin. Dan ga je daarna thuis een feestje vieren.”

Lockdown
Ook is er een kans dat er weer een lockdown aan zit te komen.

Alles liep redelijk goed en we dachten allemaal dat dit jaar alles weer zoals normaal zou zijn maar de kans daarop wordt steeds kleiner. De cijfers stijgen weer de pan uit en er wordt nu al zelfs gesproken over een nieuwe lockdown. Meer hierover vind je op de volgende pagina.

Het RIVM heeft al laten weten dat als we een kerst willen kunnen vieren met de hele familie en vrienden zoals vroeger, de overheid nog strengere maatregelen moet invoeren. Dit alles heeft te maken met de hoeveelheid coronabesmettingen want die zaten namelijk eerst op 1600 per dag en dat is nu al ruim 12.000 per dag, helemaal terug bij af lijkt het.

Lees ook  We hebben ‘r! De knapste agente van het land zit in Amsterdam!

Ook de hoeveelheid ziekenhuisopnames nemen weer flink toe, zo’n 150 per dag.

Extra maatregelen
Omdat alles dus nu zo hard stijgt zou het tegen Kerst (te) druk zijn in de ziekenhuizen en moet er worden ingegrepen.

“Als we nu hard ingrijpen dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen een leuke kerst kunnen hebben”, zegt data-analist Yorick Bleijenberg. Hij houdt de coronacijfers bij.

“Er is zo lang gewacht met ingrijpen. Daardoor moet je weer aan bepaalde maatregelen denken, zoals het sluiten van de horeca. Minister De Jonge zei vrijdag al dat hij het niet uitsluit om dingen te sluiten.”

“Als we nu hard ingrijpen dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen een leuke kerst kunnen hebben.”

Hij vindt ook dat er extra maatregelen moeten komen: “Als het kabinet nu harde maatregelen aankondigt, dan zie je vijf dagen later een piek in de besmettingen en een week later in de ziekenhuisopnames”, zegt hij. “Je kunt grofweg zeggen: als het kabinet nu ingrijpt, dan kun je over twee weken de grote piek verwachten.”

Lockdown
Over de lockdown denkt viroloog Patricia Bruijning het volgende: “Wat we nu zien, is dat we nog binnen de prognoses zitten. Ook het aantal IC-opnames is naar verwachting.” Ze heeft ook gezegd dat de cijfers nu wel erg hard stijgen. “Eerst werd geschat dat de opnamepiek begin januari zou zijn, nu is dat begin december.”

Moordenaar/verkrachter komt vervroegd vrij, pleegt direct gruwelijke misdaad

Bridget Maasland viert spannende tattoo met foto zonder kleren op Instagram!