in

Neparts Özlem (33) werkte in tal van ziekenhuizen, maar ze werd betrapt: dit is haar straf

Neparts Özlem Ü. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet de Amersfoortse verplicht in therapie. Zij solliciteerde 3,5 jaar lang met vervalste papieren bij vijftien ziekenhuizen en zorginstellingen. Uiteindelijk liep ze in het Deventer Ziekenhuis tegen de lamp.

De droom van Ü. om arts te worden valt bijna zes jaar geleden in duigen. Ze krijgt huidkanker, haalt slechte cijfers en moet gedwongen met haar studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen stoppen. Toch wil Ü. aan het werk als arts om mensen te helpen en haar familie trots te maken. Ze vervalst het diploma van haar verhuurder, plukt een artsennummer van internet, verzint een cv en gebruikt op het paspoort haar bijnaam Ezo.

Wet overtreden
Met deze vervalste papieren solliciteert Ü. bij vijftien zorginstellingen en ziekenhuizen in heel het land. Ze wordt aangenomen, maar werkt bijna nergens voor langere tijd. Als ze daadwerkelijk met patiënten moet werken, meldt zij zich ziek en stopt ze met haar baan. ,,Ik moest iets doen wat ik niet kon en verzon een reden om in mijn proeftijd ontslag te nemen”, zegt ze twee weken terug tijdens de rechtszitting.

Lees ook  Pasgeboren baby gevonden in afvalbak van vliegtuig

Op het oog voert Ü. eenvoudige taken uit. Zij helpt bij beoordelingen, meet bloeddruk op en plaatst infusen en vaccinaties. Toch overtreedt ze volgens het Openbaar Ministerie de wet. Ze schrijft geneesmiddelen op recept voor, geeft injecties en zet vaccinaties. Hoewel voor zover bekend niets is foutgegaan, hadden de gevolgen groot kunnen zijn, waarschuwt de officier van justitie.

In gevaar brengen
Dat neemt ook de rechtbank haar kwalijk. Ü. heeft onbevoegd medische handelingen verricht en heeft daarmee patiënten in gevaar heeft gebracht, met het risico op letsel. Ook straft de rechtbank haar voor het vervalsen van documenten, het gebruik ervan en het het gebruiken van persoonsgegevens van een ander. Naast de celstraf moet Ü. zich laten behandelen.

Lees ook  Omikron zorgt, ondanks lockdown, voor 35 procent meer positieve coronatesten

Tijdens de zitting twee weken geleden betoonde Ü. berouw: ,,Ten eerste: ik verafschuw wat ik heb gedaan, besef hoe fout ik zat en heb er ongelooflijk veel spijt van”, zegt ze geëmotioneerd. ,,In de anderhalf jaar tussen mijn aanhouding (mei 2020, red) en nu heb ik therapie gehad en dat heeft mij doen beseffen wat ik heb gedaan. De aanhouding was een opluchting voor mij: ik ben uit een situatie gehaald waar ik anders niet kon uitkomen.”

Meisje (13) verdrinkt bijna wanneer haar haren in zwembadfilter worden gezogen: moeder deelt beelden om anderen te waarschuwen

Gewelddadige vader mept 2-jarige peuter ziekenhuis in