in

Nederlander op Belgische Most Wanted-lijst na meer dan tien jaar opgepakt in Duitsland

Eric Robert De Cocq Van Delwijnen, een naar België uitgeweken Nederlander, is donderdag gearresteerd in het Duitse Löbau. Hij was meer dan tien jaar spoorloos nadat hij in 2011 door de rechtbank in Gent veroordeeld werd tot vijftien jaar cel voor poging tot moord. Hij sloeg echter op de vlucht nog voor zijn proces begon.

De Nederlander kreeg in 2011 vijftien jaar cel voor een poging tot moord op Andy Dobbelaere uit Moerbeke-Waas. Dat gebeurde in 2007, bij de uitgang van paaldansclub De Harlekijn in Assenede. Toen Dobbelaere naar buiten kwam, sloeg een man hem met een zware krik op het achterhoofd en liet hem achter met een gapende hoofdwond. De dader vluchtte, maar werd herkend door een vriendin van het slachtoffer: het was Eric De Cocq van Delwijnen.

Lees ook  Europees land beboet ongevaccineerde zestigplussers iedere maand

Het motief voor de aanval was niet duidelijk., al had de politie wel snel een theorie. Dader en slachtoffer hadden allebei een gerechtelijk verleden, dus mogelijk ging het om een afrekening in het criminele milieu.

Most Wanted-lijst
Nog voor het proces begon, sloeg Eric De Cocq van Delwijnen op de vlucht. Vijf jaar na zijn veroordeling stelde de federale politie van België een Most Wanted-lijst op. Zijn naam stond er van het begin af aan op. ,,Het is dankzij een intensieve samenwerking van het Belgische Fast-team (European Network of Fugitive Active Search Teams, een samenwerkingsverband van opsporingsteams van landelijke politiediensten binnen de Europese Unie, red.) met verschillende andere Europese Fast-teams dat De Cocq Van Delwijnen uiteindelijk gelokaliseerd kon worden in Löbau, in de Duitse deelstaat Saksen.

Lees ook  Bruls: werkgevers moeten personeel om coronabewijs kunnen vragen

Het Duitse Fast-team heeft de man daar in de voormiddag van donderdag 12 augustus kunnen arresteren. Het gerecht vraagt nu de overlevering aan ons land”, zegt een woordvoerder van de federale politie tegen het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.

Gezichtstransplantatie
Volgens een anonieme brief aan de politie kon de Nederlander lange tijd niet worden gevonden omdat hij chirurgische ingrepen zou hebben laten doen om onherkenbaar te blijven. Of hij daadwerkelijk een gezichtstransplantatie heeft ondergaan, is voorlopig onduidelijk.

Meisje zit uren met vingers vast in bowlingbal, pan met frituurvet was de oplossing

Gezin vergeet zoon (11) na toiletpauze langs de snelweg en rijdt 50 km door