in

Nederland levert Syrische verdachte (32) kindermisbruik uit aan VS

DEN HAAG – De Amerikaanse vader van een aangerand meisje trok alles uit de kast om de gevluchte dader op te sporen – en vond hem in Nederland. De 32-jarige verdachte Husein A. spande in drieënhalf jaar tijd het ene na het andere beroep aan om te voorkomen dat hij op het vliegtuig zou worden gezet naar Amerika. Tevergeefs, hij wordt nu uitgeleverd, besloot het gerechtshof Den Haag.

De Telegraaf sprak eerder uitgebreid met Jacob, de vader van een meisje dat op 9-jarige leeftijd is misbruikt. Jacob en zijn vrouw, beiden afkomstig uit Syrië, merkten in 2016 dat er iets mis was met hun dochtertje. De verdenking viel op Husein A., een ver familielid en huisvriend. ,,Toen die jongen tien jaar geleden naar de VS kwam, hielp ik hem’’, vertelde Jacob aan deze krant. ,,Hij kwam vaak bij ons thuis en we gingen picknicken.”

Husein A. gold als schoolvoorbeeld van een uitstekend geïntegreerde asielzoeker. Nadat hij uit Damascus naar de VS was gekomen had hij razendsnel carrière gemaakt in de ruimtevaarttechniek. Hij wierp zich op als welbespraakt woordvoerder voor de belangen van Syrische vluchtelingen en verscheen als rolmodel voor andere Syriërs in kranten en op televisie.

Dat alles stortte in elkaar toen het 9-jarige meisje aan een schooldecaan opbiechtte wat Husein had gedaan. De school schakelde de politie in. „Ik was geschokt, woedend, verdrietig, ik huilde’’, vertelde Jacob. ,,Mijn vrouw was hysterisch. Ik begon een en ander bij elkaar op te tellen en de puzzelstukjes vielen in elkaar. Opeens snapte ik waarom Husein zich af en toe vreemd gedroeg. Hij keek soms betrapt als we binnenkwamen. Toch had ik dit in mijn gekste dromen niet verwacht. Hij is familie van me, maar nu zie ik hem als crimineel.”

Lees ook  Sarah van Soelen doet boekje open over drankgebruik André Hazes

“Hij verscheen als rolmodel voor andere Syriërs in kranten en op televisie”
Agenten hielden Husein A. aan als verdachte en hij bekende. „Er zijn geen woorden in mijn Engelse vocabulaire die mijn verschrikkelijke fouten in het verleden kunnen compenseren of uitwissen”, schreef hij. En „ik heb mijn vertrouwenspositie misbruikt en heb mijn familie grote schade berokkend. Ik neem volledige verantwoordelijkheid voor mijn daden, zal alles doen om de situatie te herstellen.”

De aanklager wil dat de verdachte een gevangenisstraf krijgt van meer dan zeven jaar. Jacob vreesde echter al dat Husein zou proberen onder zijn straf uit te komen en kreeg gelijk: in 2018 glipte de verdachte het land uit. De rechter vaardigde een arrestatiebevel uit, maar Husein A. was spoorloos.

Lees ook  Meisje (2) zwaargewond bij ongelukkig ongeval in Wormer, overreden door auto

Jacob zette alles op alles om te achterhalen waar de aanrander van zijn dochtertje was gebleven. Na veel speurwerk en met hulp van detectives vond hij hem in Zweden en toen in Nederland. Een Facebook-foto veraadde hem. Husein had zich voorgedaan als vluchteling en had hier asiel gekregen. Hij heeft in Brabant een oom, mogelijk heeft die geholpen om Husein verborgen te houden. De oom ontkende dat tegen deze krant: „Ik hoorde pas dat hij in Nederland was toen Husein uit de gevangenis belde.”

Mensenrechten
Husein A. zit al ruim drie jaar in de Nederlandse cel. Aanvankelijk bijgestaan door advocaat Derk Wiersum, die werd vermoord. De Amerikaanse autoriteiten verzochten ons land al in juli 2019 om de uitlevering van de Syriër maar Husein A. diende tal van beroepen in. Hij beweerde hij dat zijn mensenrechten zouden kunnen worden geschonden in een gevangenis in Washington, dat hij het risico liep om corona te krijgen, en dat hij een levenslange gevangenisstraf kon krijgen.

Alle beroepen werden verworpen door het gerechtshof. Husein A. wordt nu overgedragen aan de autoriteiten in Snohomish County, een van de 39 county’s in de Amerikaanse staat Washington. Het is nog niet duidelijk wanneer hij precies op het vliegtuig wordt gezet.

Marktplaats-afspraak met jeugdige autodieven: verkoper in zijn rug gestoken

Dode man gevonden op straat in Zevenaar, vrouw aangehouden