in

Muziek zou net zo goed zijn voor je mentale gezondheid als sporten

Instinctief weten we allemaal dat er soms niets zo troostend is als je lievelingsnummer door een stereo te laten knallen. Onderzoek bevestigt dat gevoel nu: op basis van een analyse van 26 studies beweren wetenschappers dat zingen en muziek spelen of luisteren positief bijdragen tot je levenskwaliteit en mentale gezondheid.

Muziek zou zelfs een gelijkaardig effect hebben als sporten op je gemoedstoestand. Een beetje Béyonce als zalf voor de ziel, zeg maar.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association Network Open. Op basis van 26 onderzoeken in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten suggereren onderzoekers nu dat muziek een significante boost geeft aan je mentaal welzijn.

Lees ook  Er is nu een parfum voor mensen die willen ruiken naar mannelijke zaad

Zeven studies hadden betrekking op muziektherapie, tien op het effect van muziek beluisteren, acht studies op het effect van zingen en één studie analyseerde het effect van gospelmuziek.

Sport
Op basis daarvan suggereren de onderzoekers dat «muzikale interventies gelinkt zijn met betekenisvolle vooruitgang op vlak van welzijn.» Ze vermoeden zelfs dat de effecten van muziek gelijkaardig zijn als die van gewichtsverlies en sport.

Lees ook  Vermiste Joost van Balsfoort (76) dood gevonden in het water

Om echt muziek te kunnen voorschrijven en te bekijken in welke scenario’s welke hoeveelheid muziek nuttig kan zijn, is er nog meer onderzoek nodig. Er zou nog heel wat variatie zitten in de effecten van muziek tussen verschillende individuen onderling. Tot dat moment kan het in ieder geval geen kwaad om Taylor Swift mee te kwelen of de Foo Fighters mee te brullen ten voordele van je algeheel welzijn.

Zien: Milf Famke Louise laat haar dondersfijne billen-workout zien!

Honden wekken baasje bij zware woningbrand en redden zo zijn leven: “Zonder Rex was ik er wellicht niet meer”